Ανασχηματισμός: Το χρονικό, η ανατροπή και η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Από έντονο παρασκήνιο και μία μεγάλη ανατροπή χαρακτηρίστηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία των νέων μελών, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, λίγες ώρες αργότερα.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, που περιλάμβανε 11 αλλαγές, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος θα αναλάμβανε το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Έπειτα απ’ αυτή την εμπλοκή, ανακοινώθηκε ότι οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

“Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τη νέα του σύνθεση, θα γίνει την Πέμπτη.

ορκωμοσία

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης και η ορκωμοσία

Μετά τις αλλαγές που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός και την εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τα νέα μέλη της κυβέρνησης προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και ορκίστηκαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ορκίστηκαν οι:

-Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

-Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη

-Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού

-Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

-Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών

-Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

-Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

-Γεώργιος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

-Σίμος Κεδίκογλου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η τελετή ξεκίνησε με την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Ωραιών κ. Φιλόθεο, ο οποίος τέλεσε και την ορκωμοσία. Όλα τα νέα μέλη της κυβέρνησης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

Δείτε το βίντεο:

Οι δηλώσεις των νέων μελών της κυβέρνησης

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ορκωμοσία του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: “Είναι το υπουργείο που δεν σταματάει η δουλειά, συνεχίζεται το κυβερνητικό έργο. Είπαμε πολλή δουλειά, λίγα λόγια και πάνω απ’ όλα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει και να πείσουμε τους συμπολίτες μας αλλά και βοηθήσουμε όλους όσους είναι στο σύστημα”.

Σχετικά με την αυριανή ημέρα, που θα εφαρμοστεί ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: |Ξημερώνει δύσκολη ημέρα αλλά πάντοτε υπάρχει λύση για όλα τα προβλήματα”.

“Ελπίζω ότι θα είμαστε ασφαλείς όλοι και ότι το σύστημα θα είναι εκεί για όλους τους αρρώστους, να προλαβαίνει οτιδήποτε γίνεται και να το αντιμετωπίζει. Πιστεύω πολύ στην πρόληψη και θα ήθελα να δώσουμε πολύ βάρος εκεί”, δήλωσε βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα. Ερωτηθείσα για τους ανεμβολίαστους απάντησε: “Θέλω να τους πείσουμε να εμβολιαστούν”.

Δηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την ορκωμοσία του έκανε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, Σίμος Κεδίκογλου. “Είναι μεγάλη η τιμή που μας έκανε ο πρωθυπουργός, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Αποτελεί πρώτιστο καθήκον μου ως βουλευτής Εύβοιας να κάνω τα πάντα, να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας. Πάθαμε μια απίστευτη καταστροφή και μέσα από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και με συνεργασία όλων των υπουργών και κάτω από το σχέδιο του πρωθυπουργού, να μπορέσουμε να ξαναφέρουμε ζωή σε ένα σκηνικό που σήμερα είναι κρανίου τόπος. Η Εύβοια έχει μεγάλη συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία όλων μας, των τοπικών φορέων, όλου του κόσμου, μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να ξανασταθεί στα πόδια τους και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα φέρει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην Εύβοια. Είναι καθήκον στο οποίο δεσμεύομαι να δώσω όλες τις δυνάμεις μου και ό,τι παραπάνω μπορώ”.

ορκωμοσία

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλά αλιευτικά καταφύγια που μπορούμε να προωθήσουμε, ένας σημαντικός αλιευτικός στόλος αλλά και ευρύτερα ο αγροτοδιατροφικός τομέας. “Σε συνεργασία με άλλους υπουργούς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και άλλους τομείς της οικονομικής ζωής στην Εύβοια” ανέφερε και τόνισε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι “τώρα να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του καθώς υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται για το άμεσο αύριο”.

Ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε παράλληλα ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι “να τους βοηθήσουμε να μείνουν στον τόπο τους”, ενώ μίλησε για τους υλοτόμους και τους μελισσοκόμους για τους οποίους, είπε, ότι “θα κάνουμε τα πάντα για να τους δώσουμε τα εφόδια, τους τρόπους και την καθοδήγηση που πρέπει”.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία, ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η είσοδός του στην κυβέρνηση είναι μια πρόκληση. “Και νομίζω με την άψογη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή θα φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει τα οποία ήδη έχουν έρθει και έχουν προχωρήσει. Δεν έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο, μπορούν να εξειδικευθούν περισσότερο”.

Προσερχόμενος, επίσης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε: “Μεγάλη τιμή, μεγάλη εμπιστοσύνη, μεγάλη και η ευθύνη. Πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Έχουμε πολλή δουλειά. Δεν σταματά το κυβερνητικό έργο. Από έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί διασωληνωμένος, δίνω το μήνυμα ότι είμαι δίπλα στους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ, δίπλα στις οικογένειές τους. Και να ακούσουν όσοι διστάζουν για να μην βρεθούν σε αυτή τη θέση, να εμβολιαστούμε όλοι, για την υγεία μας πρώτα απ’ όλα και μετά για το κοινωνικό σύνολο”.

“Πολλή δουλειά”, δήλωσε η Ασημίνα Γκάγκα πριν την ορκωμοσία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνεργασία που είχε με τον κ. Κοντοζαμάνη έκανε λόγο για “εξαιρετική συνεργασία”.

“Ευχαριστώ, θα τα πούμε στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο”, δήλωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ανατροπή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη

Αναμφίβολα, το πρόσωπο-έκπληξη του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης, ήταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε γνωστό ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδέχεται την πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ο λόγος είναι ότι δεν τηρείται ο βασικός όρος που είχε θέσει, να υπάρχει δηλαδή διακομματική συναίνεση.

Αποστολάκης

Πριν από μια εβδομάδα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του enikos.gr, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι έχει δεχθεί πρόταση από την κυβέρνηση για να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί συναίνεση, αλλά εξαγορά.

Για την επιλογή Αποστολάκη προηγήθηκε επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μεταξύ στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Δημητριάδη και του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Τσίπρα, του κ. Καλογήρου.

Σε αυτή την επικοινωνία δεν ζητήθηκε συναίνεση, καθώς ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη συμφωνήσει να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά υπήρξε μόνο “θεσμική ενημέρωση” σχετικά με την απόφαση του Πρωθυπουργού και την αποδοχή της, όπως αναφέρεται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, αναφέροντας: “Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά.

Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία”.

“O κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς”, υπογραμμίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

“Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο της ανατροπής με τον Ευάγγελο Αποστολάκη είναι έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αρχικά στον κ. Αποστολάκη είχε προταθεί να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα την Πολιτική Προστασία. Όμως, εκείνος ζήτησε να οριστεί υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχθηκε το αίτημά του να γίνει υπουργός σε αυτοτελές υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Νωρίτερα, πληροφορίες του enikos.gr ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης σε επικοινωνία που είχε με την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οργάνωσης της ορκωμοσίας των νέων υπουργών, είχε ενημερώσει ότι θα παρευρεθεί με τη σύζυγό του.

Σε δήλωσή του πάντως στην ιστοσελίδα ieidiseis, ο Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε πως “αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη”.

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τον Αποστολάκη

Η επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη για τη θέση του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η απόφασή του στη συνέχεια να μην αποδεχθεί την πρόταση, προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του ομολόγησε κυνικά την παταγώδη αποτυχία του. Πανηγύριζε για την «επιτυχή» διαχείριση της πανδημίας και έδιωξε τον κ. Κικίλια για να βάλει έναν ακροδεξιό. Πανηγύριζε γιατί «ο σχεδιασμός στις πυρκαγιές πέτυχε» και έδιωξε τους αρμόδιους υπουργούς” ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα αναλάμβανε χρέη υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

“Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης.

Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και οι πολίτες αντιμετωπίζουν την παταγώδη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους” σημείωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “ο Πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019”.

“Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και εν συνεχεία υπουργός Εθνικής Άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου, με βάση την πολύχρονη εμπειρία του στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης” σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν θα αναλάμβανε τη θέση που του πρότεινε ο Πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι “ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο”.

“Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους»” σημείωνε η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα” καταλήγει η ανακοίνωση.

“Ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό ‘Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη”, ανέφερε στη συνέχεια σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχτεί τελικά τη θέση του υπουργού στο νεοσύστατο υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί, όπως επισημαίνει, τα “πραγματικά περιστατικά”, για τα όσα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες και ώρες και “έχουν ως εξής”:

“Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού”.

οικονόμου υγειονομικοί

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: “Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας”, καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή τον ανασχηματισμό και την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη,  ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος”, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον ανασχηματισμό, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός “αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης” και σημειώνοντας ότι “η ακύρωση του νέου υπουργείου για την κλιματική κρίση» αποτελεί «επιβεβαίωση του πολιτικού τακτικισμού”.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζουν ότι το μοναδικό που απασχόλησε τον πρωθυπουργό “μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκατ. στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας τού λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση”. “Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι “του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε”.

“Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα”, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι όμως “αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία”.

ΣΥΡΙΖΑ αποστολάκης

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στον πρωθυπουργό ότι “ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής”. Αλλά, όπως σημειώνουν, “δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά, για την υπουργοποίησή του. Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κ. Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής”.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο κ. Μητσοτάκης “επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο”. “Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για τη μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση”, σχολιάζουν και τον κατηγορούν ότι “επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής “μεταγραφής” με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα”.

Στις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στη συνέχεια ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα «άξιο στέλεχος» που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια.

Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και «συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις», επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει”, τονίζει ο κ. Οικονόμου.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Ανασχηματισμός

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

– ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

– ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

– ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΑΝΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

– ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ

– ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΑΔΟΥ ΠΛΟΙΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

– ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

– ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ: ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΥ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Τα ονόματα που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε, τα ονόματα που έμειναν εκτός κυβέρνησης είναι:

χρυσοχοϊδης

 

-Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Τάκη Θεοδωρικάκο
-Ο Χάρης Θεοχάρης που αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Τουρισμού από τον Βασίλη Κικίλια
-Ο Βασίλης Κοντοζομάνης που αντικαταστάθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας από την Μίνα Γκάγκα
-Ο Αλκιβιάδης Στεφανής τη θέση του οποίου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς
-Ο Κώστας Βλάσης στο υπουργείο Εξωτερικών παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού στον Ανδρέα Κατσανιώτη
-Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έφυγε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και επέστρεψε ο υφυπουργός Μεταφορών ο Μιχάλης Παπαδόπουλος
-Η Φωτεινή Αραμπατζή μέχρι πρότινος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραδίδει το χαρτοφυλάκιό της στον Σίμο Κεδίκογλου
-Ο Γεώργιος Ζαββός καθώς καταργείται η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών που ήταν αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ