Αλέξης Τσίπρας: Η προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος θα γίνει πράξη σε λίγες εβδομάδες

Αλέξης Τσίπρας Καλαμάτα

Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Καλαμάτα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και την πολιτική αλλαγή με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «εθνικό καθήκον να αγωνιστούμε για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη για να μην συνεχιστεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αισχροκέρδεια, η συγκάλυψη, η αναδιανομή για τους λίγους». Έκανε σύγκριση των δύο κομμάτων λέγοντας ότι «για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς αλλά όχι για την τιμιότητά μας και για τα καθαρά χέρια μας. Κάναμε λάθη αλλά βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και παραδώσαμε την χώρα με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Στο δικό μας DNA είναι η δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε το εθνικό σχέδιο του κόμματος για την ανάταξη της πατρίδας υπό την προμετωπίδα «Δικαιοσύνη παντού» υπογραμμίζοντας: «αυξήσεις μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».

Απευθύνθηκε στους πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί, αριστεροί κεντρώοι, να πουν «ως εδώ, δεν πάει άλλο» και να στηρίξουν την απαραίτητη πολιτική αλλαγή. Αυτό που διακυβεύεται, είπε χαρακτηριστικά δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η καθημερινότητα.

Ερωτήματα για το δυστύχημα των Τεμπών και την «συγκάλυψη»

Ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για το δυστύχημα όσο και για «προσπάθεια συγκάλυψης». Είπε χαρακτηριστικά: «Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα».

Ακολούθως έθεσε τα ερωτήματα:

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο υπεύθυνος πρωθυπουργός «απαντούν με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος. Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους». Λένε ότι φταίνε όλοι άρα κανένας συγκεκριμένα, είπε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως έστρεψε τα πυρά του στον πρωθυπουργό: «Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους. Όλοι αλλά όχι ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του «δεν ήξερα». Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου βιομηχανία υποκλοπών. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων. Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο». Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «έφερε προς ψήφιση χτες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασέβειας που θεσπίζει το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν. Να μη μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται;».

Ακολούθως προειδοποίησε: «Δυστυχώς για αυτούς όμως, η εποχή της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια. Και κανένα ακαταδίωκτο δεν πρόκειται να ισχύσει για κανέναν μετά την πολιτική αλλαγή».

Διαφθορά, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία

Αφού έκανε αναφορά στην πανδημία και στους χιλιάδες νεκρούς, στις υποκλοπές και στις «υποθέσεις διαφθοράς» πρόσθεσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. Ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί. Διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ. Λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες της χώρας». Έκαναν κανονικότητα την οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι. Υπονόμευσαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Τα διλήμματα των εκλογών

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα των εκλογών: «Οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε στα κρίσιμα διλήμματα που ορθώνονται μπροστά μας: Αλήθεια, ή συγκάλυψη; Εντιμότητα, ή διαφθορά; Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;»

Κάλεσε τους πολίτες «από δω, από την Καλαμάτα, να υπογράψουμε μαζί το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας. Ακολούθως εξήγησε: «Η πρώτη πράξη δικαιοσύνης, είναι ότι από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων. Ακολούθως εξειδίκευσε:

Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

Εξήγγειλε ακόμη μέτρα για τις μητέρες και για τους νέους με «προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbn και διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου»

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

Μίλησε για έλεγχο των αμυντικών δαπανών προειδοποιώντας ότι «Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε. Θα στηρίξουμε έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα θα ελέγξουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια».

Τέλος μίλησε για «δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη εξηγώντας ότι σημαίνει:

Οι αυτοδυναμίες χρεοκόπησαν την χώρα

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στις συνεργασίες της επομένης των εκλογών: «Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το εθνικό μας σχέδιο. Και έχει ως όρο, προϋπόθεση, προαπαιτούμενο, την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ατζέντα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία. Την ταυτίζει μάλιστα με τη σταθερότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας. Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα».

Exit mobile version