«Η κυβέρνηση δεν έχει ελπίδα»

 

 «Η κυβέρνηση δεν έχει ελπίδα»

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουρής

«Αυτή η κυβέρνηση, όσα μέικ απ και να βάλει, σε όσες παραλλαγές και αν εμφανιστεί δεν έχει ελπίδα» δηλώνει με συνέντευξή του στο Real.gr ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, αρνούμενος ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη αν πάρει σήμερα τη δόση στο Eurogroup. «Απ’ ότι ξέρουμε θα πάρουν και νέα μέτρα, «ρήτρα απόκλισης», «ταμείο επιτροπείας» κ.λ.π.. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το προφίλ της απέναντι στους τραπεζοκράτες, τους μιντιάρχες, τα «χοντρά» οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό. Αντίθετα «αίμα και δάκρυα» για την κοινωνία».

Ο Δημήτρης Βίτσας:

• Απαντά στις κατηγορίες του Περισσού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «νέο ΠΑΣΟΚ»: «Δεν θα απολογηθούμε στην ηγεσία του ΚΚΕ που έχει επιλέξει το ρόλο του απομονωτισμού και της σύγκρουσης εντός της Αριστεράς. Εμείς επενδύουμε στην ενωτική δράση της Αριστεράς».

• Αφήνει αιχμές κατά του Π. Τατσόπουλου: «Όλοι και όλες μπορούμε να έχουμε άτυχες στιγμές ή φράσεις, αρκεί να μην εκφράζουν την αντίληψή μας. Μαθαίνουμε απ’ αυτές. Τι σημαίνει «προσεχτικοί»; Να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και στο μέλι της καρδιάς μας. Αυτό που δεν μας χρειάζεται είναι ένας «θυμικός αυτοματισμός».

• Εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη διήμερη εσωκομματική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ, χθες και προχθές, ενόψει της τριήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή. 

Η συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρη Βίτσα στο Real.gr έχει ως εξής:

Ικανοποιημένος από την ψηφοφορία κ. Βίτσα;

Έχω αίσθημα ικανοποίησης απ’ την διαδικασία. Πάνω από 650 ανοιχτές συνελεύσεις σ’ όλη την Ελλάδα, συγκρότηση πάνω από 350 οργανώσεων σε πόλεις, χωριά, χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, χιλιάδες γνώμες προσθετικές, διαφορετικές, κριτικές και συγχρόνως κινητοποιήσεις ενάντια στα «μέτρα εξαφάνισης της κοινωνίας» δεν είναι και μικρό πράγμα. 

Θα μας δώσετε τα στοιχεία; Πόσα μέλη, πόσες οργανώσεις και τι σημαίνουν αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ήδη έδωσα κάποια, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σαφώς τριπλασιάζονται. Όμως τώρα ξεκινάμε. Συγκροτούμε το ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως ενιαίο πολιτικό φορέα αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό. Ως το κεντρικό στοιχείο ενότητας και συμπαράταξης της Αριστεράς. Ως ζωογόνο στοιχείο για σταματήσει η καταστροφή και να ανασυγκροτηθεί η χώρα, να γίνουν βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλη τη χώρα αποφασίζουν να γίνουν μέλη, δηλαδή ενεργοί και ισότιμοι συμμέτοχοι της ανατροπής. Αποφασίζουν να γράψουν ιστορία. 

Το ΚΚΕ, πάντως, σας αποκαλεί «νέο ΠΑΣΟΚ». Και μάλιστα ΠΑΣΟΚ του 2009…

Δεν θα απολογηθούμε στην ηγεσία του ΚΚΕ που έχει επιλέξει τον ρόλο του απομονωτισμού και της σύγκρουσης εντός της Αριστεράς. Εμείς επενδύουμε στην ενωτική δράση της Αριστεράς, καλούμε τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων και ριζοσπαστικών δυνάμεων σε κοινή δράση, αλλά αυτό πια δεν επαφίεται στις διαθέσεις των ηγεσιών αλλά στην απόφαση του αριστερού, ριζοσπαστικού, δημοκρατικού κόσμου. Εμείς οι ίδιοι διαφυλάσσουμε την φυσιογνωμία μας, εμείς βάζουμε ως στόχο την αριστερή διακυβέρνηση ως κρίκο στην πορεία της μεγάλης αλλαγής, εμείς κάνουμε την Ελληνική Αριστερά σημείο αναφοράς σ’ όλο τον κόσμο, εμείς μαζί με την κοινωνία κάνουμε την Ελλάδα από «πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας» σε υπόδειγμα κοινωνικών αλλαγών υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, υπέρ της εξυπηρέτησης των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. 

Ζητάτε εκλογές που όμως δεν μπορείτε να επιβάλλετε. Με ποιον τρόπο και πότε βλέπετε πολιτικές εξελίξεις;

Τις εκλογές θα τις επιβάλλει ο λαός. Είναι ο μόνος δημοκρατικός δρόμος για ν’ αλλάξει ριζικά η πολιτική και κοινωνική κατεύθυνση. Πολιτικές εξελίξεις έχουμε καθημερινά. Μια υποταγμένη κυβέρνηση, υποταγμένη στα εγχώρια και διεθνή συμφέροντα διαπλοκής και διαφθοράς, κανιβαλίζει ενάντια στα δικαιώματα και τα εισοδήματα του λαού μας, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, αυξάνει χρέος και ύφεση, μειώνει αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Αυτό το δρόμο θα τον σταματήσουμε. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα. 

Σήμερα, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει τη δόση στο Eurogroup. Δεν θα βγει ενισχυμένη;

Απ’ ότι ξέρουμε θα πάρουν και νέα μέτρα. «ρήτρα απόκλισης», «ταμείο επιτροπείας» κ.λ.π. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το προφίλ της απέναντι στους τραπεζοκράτες, τους μιντιάρχες, τα «χοντρά» οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, ασφάλιση, πολιτισμό. Αντίθετα «αίμα και δάκρυα» για την κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση, όσα μέικ-απ και να βάλει, σε όσες παραλλαγές εμφανιστεί δεν έχει ελπίδα. 

Φαντάζομαι στις εκλογές, αν βεβαίως βγείτε πρώτο κόμμα, δεν ελπίζετε σε αυτοδυναμία. Αλήθεια, θεωρείτε περισσότερο κοντά σας τους Ανεξάρτητους Έλληνες απ’ ότι π.χ. τη ΔΗΜΑΡ;

Ακούω και σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου. Ακόμη και για απλή αναλογική. Μακάρι. Η αμηχανία και η απληστία τους, ο φόβος ότι χάνουν την εξουσία τους, οι απελπισμένες κινήσεις τους, δεν μας πτοούν. Το αντίθετο. Θέλουμε μαζί μας την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Εμείς θεωρούμε περισσότερο κοντά μας τον αριστερό κόσμο, τον αγωνιζόμενο λαό για παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, για τη δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, για την κυριαρχία, για την πατρίδα. Θεωρούμε κοντά μας τους νέους που θέλουν να έχουν μέλλον, τους αγρότες που θέλουν να έχουν σοδειά, τους μικρομεσαίους που δεν θέλουν να κλείσουν το μαγαζί τους και πρώτα απ’ όλα τους εργαζόμενους, μισθωτούς, με εξαρτημένη σχέση, ανέργους και συνταξιούχους που λένε «φτάνει πια», που καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει επιστροφή σ’ ένα παρελθόν – προανάκρουσμα της παρούσας κατάστασης, που αποφασίζουν όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. 

Φροντίζουμε τον δικό μας χώρο, τη φυσιογνωμία μας, εμβαθύνουμε τις προγραμματικές μας επεξεργασίες ώστε να’ μαστε έτοιμοι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, συμμετέχουμε και συλλειτουργούμε με την κοινωνία. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις ας κοιτάξουν τον δικό τους χώρο, τη δική τους πολιτική. Το δικό μας πρώτο μέλημα είναι η κοινή δράση της Αριστεράς, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η ριζοσπαστικοποίηση του λαού μας. 

Με τα…μέτωπα που άνοιξε τελευταία ο Π. Τατσόπουλος συμφωνείτε; Ή κάποιοι βουλευτές σας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί…

Όλοι και όλες μπορούμε να έχουμε άτυχες στιγμές ή φράσεις, αρκεί να μην εκφράζουν αντίληψη μας. Μαθαίνουμε απ’ αυτές. Τι σημαίνει «προσεχτικοί»; Να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και στο μέλι της καρδιάς μας. Αυτό που δεν μας χρειάζεται είναι «θυμικός αυτοματισμός». Συγχρόνως απολογούμαστε μόνο στον κόσμο της Αριστεράς και στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε. 

Όσοι και όσες έχουμε αναλάβει την ευθύνη να «παίζουμε κάποιο ρόλο» και για όσο αυτό συμβαίνει, κρινόμαστε συνεχώς, βεβαίως με διάθεση συντροφική, ανεκτική και με αντοχή. 

 

Πηγή: real.gr 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ