Το χρέος “χωρίζει” τρόικα-ΔΝΤ

Το χρέος “χωρίζει” τρόικα-ΔΝΤ 

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Σε νέο Eurogroup τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου παραπέμπουν την ολοκλήρωση των προτάσεων για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους και τη συμπλήρωση του χρηματοδοτικού κενού του οικονομικού προγράμματος. 

Σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, τον Β. Σόιμπλε και τον Γιούνκερ υπάρχουν ακόμη πολλοί πολύπλοκοι υπολογισμοί επί των μακροοικονομικών μεγεθών στη βάση μιας κεντρικής ιδέας για το ελληνικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει και τη συνέχιση της χρηματοδότησης και την παραμονή του ΔΝΤ στην Τρόικα. 

Όπως σημείωναν κοινοτικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, θεωρείται κομβικής σημασίας το γεγονός ότι το ΔΝΤ συνεχίζει και συζητάει με τους Ευρωπαίους: «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν και εκκρεμούν πλέον τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις». Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι τεχνοκράτες του EWG θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής: «Δεν γνωρίζω αν οι πρωθυπουργοί θα θελήσουν να βάλουν το θέμα στην agenda όπως ξέρετε αυτή θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος με πολύπλοκα ζητήματα», τόνισε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Όλες οι πλευρές ωστόσο συγκλίνουν στο ό, τι η ελληνική πλευρά εκπλήρωσε όλες τις απαιτήσεις της Τρόικα, τα prior actions και ό,τι άλλο της είχε ζητηθεί.

Ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ευχαριστημένος για το γεγονός πως έγινε σημαντική πρόοδος σε σχέση με τον έλεγχο του Προγράμματος της Ελλάδας, ζήτημα κομβικό για τη Γερμανία. Δεν μπήκε όμως σε λεπτομέρειες.

Στο γραπτό τους ανακοινωθέν οι 16 υπουργοί συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει στο νομοθετικό και εφαρμοστικό επίπεδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπερθεμάτισε σε αυτό το σημείο, επισημαίνοντας ότι εμείς ό, τι είχαμε να κάνουμε, το κάναμε. Δεν υπάρχει εμπλοκή, υπάρχει απλώς η κλασική ευρωπαϊκή καθυστέρηση, τώρα οι εταίροι πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει.

Οι συζητήσεις των εταίρων και του ΔΝΤ ξεκίνησαν με την παραδοχή ότι το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 144% το 2020 αν δεν ληφθούν μέτρα. Οι προτάσεις του ΔΝΤ και των 16 υπουργών διέφεραν σημαντικά στην αρχή της Συνεδρίασης. Πέραν της επαναφοράς ομολόγων προκρίνεται η ιδέα της μείωσης των επιτοκίων των πρώτων διμερών δανείων στο 0,25% από το 1,5 % που είναι σήμερα καθώς και ένα μορατόριουμ πληρωμής τόκων στα δάνεια του EFSF για δέκα χρόνια. Η δεύτερη αυτή ιδέα θα μπορούσε να γλιτώσει σωρευτικά τον ελληνικό προϋπολογισμό και άρα το χρέος από 44 δισ. ευρώ ή 16 μονάδες του ΑΕΠ. 

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε στο Real. gr ότι το χάσμα στις εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ έχει μερικώς γεφυρωθεί και αγγίζει τα 10 δις, αυτή τη στιγμή χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ