Ο “πονοκέφαλος” του Σαμαρά

Ο “πονοκέφαλος” του Σαμαρά

Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου για την υλοποίηση του νέου μνημονίου με τον Πρωθυπουργό να πιέζεται από το οριζόντιο αντάρτικο στο δημόσιο που δυσχεραίνει την εφαρμογή των μέτρων.

Από τη μία η αναβλητικότητα των δανειστών που εγκλωβισμένοι μέσα στις εσωτερικές τους διαφωνίες κωλυσιεργούν στη λήψη αποφάσεων ακόμη και την δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας. 

Και από την άλλη το οριζόντιο αντάρτικο στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί έναν γόρδιο δεσμό αφού η κρατική μηχανή δείχνει να έχει κατεβάσει μολύβια αντιδρώντας στα μέτρα –και ειδικά στην εφεδρεία– κάτι που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει πολυεπίπεδα προβλήματα στην προώθηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση περιμένοντας τις αποφάσεις του Eurogroup της Τρίτης κλείνει κάθε «χαραμάδα» αμφισβήτησης και τρέχει να προλάβει και τα λεγόμενα προαπαιτούμενα τα οποία θα εφαρμοστούν με διαδικασίες εξπρές ούτως ώστε να μείνει ανοιχτό μόνον το φορολογικό για το οποίο, όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με βασικό πρωταγωνιστή τον Γερμανό πρόξενο και τον γνωστό αρχισυνδικαλιστή Θ. Μπαλασόπουλο αλλά και η σπουδή της Ουάσιγκτον να εκδώσει μία «μισή» οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σκοπεύουν να επισκεφτούν την Ελλάδα, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τα σχέδια του κ. Σαμαρά. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας δεν θα εφαρμοστεί εύκολα και εκτιμούν ότι κεντρικά τα συνδικαλιστικά όργανα που μέχρι χθες επηρεάζονταν από το ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον έχουν πάρει μία αυτόνομη πορεία γλυκοκοιτάζοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα στήσουν ανάλογες διαμαρτυρίες πάνω στην εφαρμογή των μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως θεωρούν στο Μαξίμου, βοηθά και η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει υποσχεθεί κατάργηση των… πάντων με ένα μόνο άρθρο και μπλόκο σε κάθε αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας –υιοθετώντας πλέον εν πολλοίς την επιχειρηματολογία Ρουπακιώτη για τα μέτρα.

Όπως αναγνωρίζουν ακόμη και οι δικοί του βουλευτές, καταρχήν ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να διασφαλίσει πως όλοι του οι υπουργοί είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή των όσων ψήφισαν ανεξαρτήτως εάν χρειαστεί να συγκρουστούν με πολιτικούς φίλους, ψηφοφόρους ακόμη και άλλους υπουργούς. Κάπου εδώ αρχίζει να περιπλέκεται η όλη κατάσταση αφού ως γνωστόν η εφαρμογή όλων των νόμων προϋποθέτει μία πρόθυμη δημόσια διοίκηση που θα «τρέξει» τις αποφάσεις.

Με τις περισσότερες ειδικές ομάδες του πληθυσμού απέναντί της και με αρκετά εσωτερικά μέτωπα ανοιχτά, στην κυβέρνηση δεν τρέφουν αυταπάτες για το κατά πόσο θα είναι εύκολο να γίνουν πράξη όσα ψηφίστηκαν στη βουλή εκτός βεβαίως από τις… περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο κ. Σαμαράς προσδοκά πάντως ότι πολύ σύντομα όλες οι εκτός συνόρων εκκρεμότητες θα κλείσουν, ακόμη και η διελκυστίνδα Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος, η δόση θα εκταμιευτεί και το κλίμα στην οικονομία θα αρχίζει σταδιακά να αλλάζει με επενδύσεις σε μία χώρα που πλέον έχει γίνει από τις φτηνότερες στην Ε.Ε. Το βάρος τότε θα πέσει στο εσωτερικό μέτωπο καθώς όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος από τη Μάλτα, με τους ανέργους να φθάνουν κοντά στο 1,3 εκατ. και την κοινωνία «απέναντι» κανένα πρόγραμμα δεν πρόκειται να πετύχει.

 

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ