Το μήνυμα Κουβέλη στους αντάρτες

Το μήνυμα Κουβέλη στους αντάρτες

Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση χθες της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που διήρκεσε τεσσερσήμισι ώρες, οι δύο βουλευτές που καταψήφισαν το πακέτο μέτρων και τον προϋπολογισμό, κόντρα στην κομματική γραμμή, δέχθηκαν τα πυρά της πλειοψηφίας των μελών του οργάνου. 

Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του ίδιου του Φώτη Κουβέλη ότι «αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά (σ.σ. που περιφρονεί το κόμμα και δεν υπηρετεί τις συλλογικές αποφάσεις), είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε», παρότι ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται τις συλλογικές διαδικασίες και σέβεται τις απόψεις και το δικαίωμα της μειοψηφίας να τις εκφράζει.

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του κ. Βουδούρη (που βρέθηκε στο στόχαστρο των περισσοτέρων) και των κ.κ. Θόδωρου Μαργαρίτη και Δημήτρη Χατζησωκράτη. 

Στην πρόσκληση του κ.Μαργαρίτη σε αυτούς που δεν ξέρουν, «να μάθουν από αυτούς που ξέρουν», ο κ. Βουδούρης σήκωσε το γάντι, ζητώντας του να του παραδώσει ένα… σεμινάριο. Αντιστοίχως, στις αιτιάσεις του κ. Χατζησωκράτη που μιλούσε συνεχώς για τον «βουλευτή της Β’ Αθήνας, που δεν σέβεται την συλλογικότητα», χωρίς όμως να τον κατονομάζει, απάντησε ότι υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί με όσα λέει, αφού είναι… αναπληρωματικός του στη Β’ Αθήνας. Αντιστοίχως, μέλη του οργάνου, φέρονται να παρότρυναν τους δύο βουλευτές, αν θέλουν, να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ να… ακολουθήσουν τα βήματα του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. 

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Πελοποννήσου της ΔΗΜΑΡ Μπάμπης Βακαλόπουλος, είχε επιτεθεί στους «αντάρτες», κατηγορώντας τον κ. Βουδούρη, ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άλλοτε «έδεσε χειροπόδαρα την χώρα», καλώντας τους δύο να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν… 

Τη διαφωνία των δύο βουλευτών πάντως, στήριξαν τα μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στην «αριστερή μειοψηφία», Ανδρέας Νεφελούδης, Βασίλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος, με τον τελευταίο πάντως να υποστηρίζει πως ίσως δεν θα έπρεπε να έχουν καταψηφίσει. Κόντρα υπήρξε και μεταξύ του Γρηγόρη Ψαριανού και του Ανδρέα Νεφελούδη, με τον πρώτο να λέει στον δεύτερο ότι «αν διαφωνείς, να σηκωθείς να φύγεις». Κάτι αντίστοιχο, είχε πει νωρίτερα το πρωί σε συνέντευξή του ο Νίκος Μπίστης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αντρέα Νεφελούδη.

Σε τοποθέτησή του ο τελευταίος υποστήριξε πως «ο γυρολόγος του πολιτικού συστήματος, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, του ΚΚΕεσ, του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Α.Α, του ΣΥΝ, ιδρυτής της ΑΕΚΑ, στέλεχος, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ και εσχάτως φιλοξενούμενος στην ΔΗΜΑΡ, δεν μπορεί να εγκαλεί για ανεντιμότητα τα ιδρυτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και να προωθεί τη διάσπαση του κόμματος». Κάλεσε μάλιστα την ηγεσία του κόμματος να πάρει θέση επί του θέματος, καταλήγοντας ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κο Μπίστη να μετατρέψει την ΔΗΜΑΡ σε ΑΕΚΑ Νο2».

Τα μέλη της μειοψηφίας μάλιστα -που ετοιμάζουν και δική τους ιστοσελίδα, από την οποία θα προβάλλονται οι απόψεις τους- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής χθες, και επιμένοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έχει υποστεί μετάλλαξη και όχι οι ίδιοι και οι καταψηφίσαντες βουλευτές στις απόψεις τους, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως τη σύγκληση συνεδρίου, πρόταση πάντως που απορρίφθηκε. Πώς σχολίαζαν δε την «απειλή» Κουβέλη προς τους δύο διαφωνούντες; Ως την «ατυχέστερη στιγμή της Ανανεωτικής Αριστεράς». Μιλώντας μάλιστα στο Real.gr, ο Ανδρέας Νεφελούδης, υποστήριξε με νόημα πως «αν γινόταν αυτό το 1968, η ηγεσία θα ήταν με το ΚΚΕ»… 

Της συνεδρίασης ακολούθησε «κείμενο ενημέρωσης των μελών του κόμματος» για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Εκεί περιγραφόταν ότι η ΔΗΜΑΡ με συλλογικές αποφάσεις των οργάνων της εξέφρασε τις διαφωνίες της στο πακέτο μέτρων, ψηφίζοντας «παρών», ενώ με το «ναι» στον προϋπολογισμό, στήριζε την κυβέρνηση και επιδίωκε την ενίσχυση του κλίματος σταθερότητας στη χώρα, με στόχο την παραμονή της στο ευρώ.

«Οι βουλευτές Ο. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για στάση που αποστασιοποιείται από τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και συνιστά πολιτική παραβίαση των αποφάσεών του. Η ΔΗΜΑΡ σέβεται την προσωπική πολιτική συνείδηση του κάθε βουλευτή αλλά παράλληλα αξιώνει από κάθε βουλευτή το σεβασμό στη συλλογική συνείδηση του κόμματος, που διαμορφώνεται μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες», αναφερόταν στο κείμενο, όπου ως «προφανές» παρουσιαζόταν το ότι οι δύο βουλευτές με τη στάση τους δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα της ΔΗΜΑΡ. 

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ