Εκρηκτική η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ

 Εκρηκτική η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ

 

 

 Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Σε σχίσμα οδεύει ολοταχώς το ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να δίνει χθες το στίγμα, αποχωρώντας αργά το βράδυ από την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. 

Αφορμή στάθηκε η επιμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου να προκύψει από τη χθεσινή κιόλας συνεδρίαση η απόφαση για ψήφιση των μέτρων συνολικά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Σκανδαλίδη να δηλώνει πως «εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω». Την συγκατάθεσή τους σε κάτι τέτοιο, πριν ακόμα δουν τα μέτρα στην τελική τους μορφή, αρνήθηκαν να δώσουν τρεις ακόμα βουλευτές, οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Παραστατίδης, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει ξεκαθάρισε εκ νέου ο Μιχάλης Κασσής. 

Ειδικότερα, στο αίτημα Βενιζέλου να αποσαφηνίσει η ΚΟ «ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στη Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερή και υπεύθυνη πορεία της χώρας», ήτοι θα ψηφίσει τα μέτρα, η κ. Τζάκρη απάντησε: «ωραία, θα δούμε τα μέτρα και θα σας απαντήσουμε, πριν τα δούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι προαναφερθέντες βουλευτές, με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει πως δεν είναι «δηλωσίας». Έντονο επεισόδιο διαδραματίστηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε νωρίτερα ζητήσει το θέμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία (ως «εθνικό», όπως εξελίσσεται) και να μπει κομματική πειθαρχία, όπως και έγινε. 

Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την ηγετική του ευθύνη, προκειμένου το κόμμα να πάει συντεταγμένο στην ψηφοφορία και να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Να ψηφίσουμε τα μέτρα εν λευκώ. Δεν ήταν εικόνα αυτή που δώσαμε σήμερα στη Βουλή. Δε γίνεται να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες. «Μην κατηγορείτε εσείς που μιλάτε για συνιστώσες. Εγώ δεν έχω ομάδες και το ξέρετε. Άλλοι είναι λαθρεπιβάτες και λομπίστες στο ΠΑΣΟΚ», απάντησε άμεσα παρεμβαίνοντας ο Κώστας Σκανδαλίδης… 

Απαντώντας στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έβαλε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, αφού δουν πρώτα το περιεχόμενό τους, δεν ξέρουν ότι το πακέτο αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο; (…) Μην κοροϊδευόμαστε. Τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε. Θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε κάπως καλύτερα. Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη, αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», είπε, διαμηνύοντας ότι όποιος δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί. «Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση (…) Δεν θα ξανασυνεδριάσει η ΚΟ για τα μέτρα. Απόψε καταλήγουμε», επέμεινε, προκαλώντας την έκρηξη του Κώστα Σκανδαλίδη, που αποχώρησε από την αίθουσα.

Δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση, ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί στην ψηφοφορία», υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος. «Εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα, ευχαριστώ πολύ. Και αν θέλεις, ανακοινώνω αύριο την ανεξαρτητοποίησή μου», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ο κ. Κασσής, που μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, υπήρξε ιδιαιτέρως καυστικός. «Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός», είπε, ενώ αιχμές άφησε και κατά του Γιώργου Ντόλιου, που μία μέρα νωρίτερα του είχε ζητήσει να παραδώσει την έδρα του εφόσον καταψηφίσει. «Εσύ κ. Ντόλιο, να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση», είπε, υποστηρίζοντας πως αν φύγει εκείνος, θα έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον… υποτακτικό του Λοβέρδου, και πως με όλους αυτούς, «ο Βενιζέλος έφερε το κόμμα στο 4%»… 

Ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει το «άλμα στο κενό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ πως «αν πάμε σε ψηφοφορία χωρίς ομοφωνία – έχοντας δηλαδή μειοψηφία – θα οδηγηθούμε σε ΚΟ δύο ταχυτήτων, όπου κάποιοι θα εμφανίζονται ως “πιο ευαίσθητοι” από τους άλλους», υποστήριξε η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν πάντως αρκετοί βουλευτές, «εξουσιοδοτώντας» όμως τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τη βελτίωσή τους.

Στο τραπέζι και η χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του από την εικόνα που έδειξαν χθες οι βουλευτές στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου επί των αποκρατικοποιήσεων, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της στρατηγικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της δικής του απουσίας από τη διαδικασία. Αναφερόμενος στην προχθεσινή απόφαση της ΚΟ, υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατάει υπό ομηρία την παράταξη», αφού «τις συλλογικές διαδικασίες δεν αρκεί να τις ζητάς ή να τις εκβιάζεις, πρέπει και να τις σέβεσαι». Ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν εξέλαβε το χθεσινό πρόβλημα στην ψηφοφορία ως αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης των βουλευτών στο πρόσωπό του, θυμίζοντας με νόημα ότι τον τρόπο της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τον καθόρισε συλλογικά και με «συντριπτική πλειοψηφία» η ΚΟ. 

Άγριος καβγάς ξέσπασε με αφορμή την χθεσινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή μεταξύ του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τον τελευταίο να ρίχνει στον πρώτο την ευθύνη. «Είσαι ο βασικός υπεύθυνος για το μπάχαλο που έγινε το πρωί στη Βουλή», του είπε, με αυτήκοους μάρτυρες να διαβεβαιώνουν πως αποχωρώντας αργότερα, τον κατηγόρησε ότι διαλύει το κόμμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Σε… παρεξήγηση και έλλειμμα ενημέρωσης απέδωσαν τη χθεσινή εικόνα στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Δριβελέγκας, ενώ για «ασύντακτο, αυτοδιοικούμενο κοπάδι» μίλησε ο Νίκος Σηφουνάκης, προσθέτοντας πως «αν πάμε έτσι διχασμένοι και ασύντακτοι στην ψηφοφορία για τα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ»… 

Υπενθυμίζεται πως ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, χθες, είχε προαναγγελθεί η μετάδοση της κρίσιμης συνεδρίασης από το web TV του ΠΑΣΟΚ, λόγω απεργίας των δημοσιογράφων, η απόφαση ανεκλήθη και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Οι υψηλοί τόνοι που επικράτησαν, εξηγούν ίσως τους λόγους.

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ