• "Λάθος η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση"

  1:44 μμ, Πέμπτη 25 Οκτ 2012 1:44 μμ, Πέμπτη 25 Οκτ 2012

  "Λάθος η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση"

  «Θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτή η επιλογή της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση», δηλώνει ο καθηγητής εγκληματολογίας και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο «Newsvoice.gr», ενώ στο ερώτημα αν θα δεχόταν να συμπεριληφθεί σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό, υποστηρίζει ότι θα απαντούσε αρνητικά.

  Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

  -Κύριε Πανούση, ήσαστε εξαρχής υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ, στην κυβέρνηση, θεωρείτε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποτιμήσει θετικά την στάση του κόμματος σας;

  «Ξέρετε στο ποινικό λέμε ότι ορισμένα είναι εγκλήματα εκ του αποτελέσματος, το αποτέλεσμα δεν στηρίζεται στις καλές προθέσεις, στηρίζεται σε σχεδιασμούς, στρατηγικές και θα σας έλεγα και στην τύχη, την συγκυρία. Εγώ ήμουν υπέρ της πλήρους συμμετοχής, γιατί μόνο έτσι μπορείς να αποδείξεις, (υπάρχει μεγάλη συζήτηση βέβαια τι σημαίνει αριστερός σήμερα και τι είναι αριστερή πολιτική) ότι αν με την συμμετοχή 7-8 υπουργών προερχόμενα από ένα κόμμα, θα μπορούσαν να δείχνανε πως είναι ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης στο τομέα τους. Αντίθετα όταν βάζεις ορισμένα πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής, τα οποία είναι πολιτικά ανεύθυνα, διότι ούτε έχουν εκλεγεί για να δίνουν αναφορά, ούτε είναι κομματικά στελέχη για να δίνουν αναφορά στο κόμμα, αυτό οδηγεί στο να απορροφηθούνε. Επίσης, δύναμη πολιτική δεν θα έχουν. Όπως συμβαίνει και στην πράξη, οι πιο πολύ υφυπουργοί έχουν περιθωριοποιηθεί από τον μηχανισμό των άλλων κομμάτων, οι οποίοι έχουν κυβερνήσει και ξέρουν το παιχνίδι. Οπότε θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτή η επιλογή. Τέλος πάντων έγινε από τις συνθήκες τις οποίες έγινε, τώρα αν ο ιστορικός του μέλλοντος θέλει να δει τις συνθήκες της 17ης Ιουνίου, θα μας δικαιώσει αφού η ΔΗΜΑΡ είχε πει ότι ‘θα βοηθήσω’. Αφού πολιτικά δεν έβγαινε, κάπως έπρεπε να λυθεί, για να μην ξανά πάμε σε εκλογές. Εάν την κρίνει, για το θέμα της συμμετοχής μπορεί να την κρίνει αρνητικά, από κει και πέρα σε 15-20 μέρες θα ξέρουμε, και πώς είναι αυτός ο κύκλος, οπότε θα κριθεί εκ του κύκλου πια».

  -Σε έναν επικείμενο ανασχηματισμό, τι θα απαντούσατε αν σας ζητούσαν να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση;

  «Το ζήτημα δεν είναι να πάρεις ένα υπουργείο έτσι απλά, αλλά μέσα σε τι κλίμα γίνεται αυτό. Ας πούμε ότι παίρνω ένα υπουργείο έτσι μόνος μου, πρώτον δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για δύο λόγους, διότι είναι ένα γενικότερο σύστημα, που έχει μια αδράνεια όταν λειτουργεί, που όταν πας να τους αλλάξεις ταχύτητα ή να αλλάξεις την αντίληψη θα συγκρουστείς. Για παράδειγμα θα ήθελε κάποιος να διαλύσει τους γενικούς γραμματείς, μετά όμως αρχίζει η ιστορία ότι τον έναν τον βάζει το ένα κόμμα, τον άλλον το άλλο. Επίσης ο πολιτικός χρόνος είναι ένα άλλο ζήτημα, δεν σου δίνεται η δυνατότητα ενός σχεδιασμού, άρα κάπου στην μέση και για τους δύο λόγους, θα ήμουν αρνητικός».

  Πηγή: newsvoice.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα