”Ο ξενόφερτος Μητσοτάκης και το Τσιπράκι”

”Ο ξενόφερτος Μητσοτάκης και το Τσιπράκι”

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποσπάσματα από τη βιογραφία του Κωστή Στεφανόπουλου. Στο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ, που παρουσιάστηκε σήμερα στην Παλαιά Βουλή, παρουσία πολλών πολιτικών προσώπων, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο δημοψήφισμα που ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο της Νίτσας Λουλέ, για τη ζωή του Κωστή Σταφανόπουλου:

Η σχέση που είχε ο Κωστής Στεφανόπουλος με τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ήταν σχέση ψυχρή, εχθρική, που εκδηλώθηκε δημοσίως μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ από την αρχηγία της ΝΔ. Τότε υποψήφιοι αρχηγοί ήταν οι Κωστής Στεφανόπουλος και Μητσοτάκης. Έχασε την ψηφοφορία, έκανε τότε λόγο για ίντριγκες και χτυπήματα κάτω από τη μέση, παραιτήθηκε και ίδρυσε τη ΔΗΑΝΑ. Ιδού πώς αφηγείται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου αρχηγού:

”Πριν από την εκλογή μάς κάλεσε ο Τσάτσος στο καλοκαιρινό του σπίτι στην Κηφισιά. Ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας συμβουλέψει και να του υποσχεθούμε ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα το δεχθούμε και δεν θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στο κόμμα. Στο γραφείο μου με είχε επισκεφθεί και ο Αθανασιάδης, που τον σκότωσε η “17η Νοέμβρη”, εδώ στη λεωφόρο Κηφισιάς. Μου πρότεινε να μου δώσει ένα χρηματικό ποσό για να αποσυρθώ. Τον παρακάλεσα ευγενικά να φύγει…Την ώρα της καταμέτρησης ο Μητσοτάκης πήρε τις 11 πρώτες ψήφους. “Τι γίνεται;” τον ρώτησα, “όλους θα τους πάρεις;”. “Οχι, εγώ θα πάρω 72 κι εσύ 41″ . Ετσι και έγινε. Ο Καραμανλής ήθελε να βγω εγώ, το γράφει στο βιβλίο του ο Ζομπανάκης, γιατί πίστευε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα να συγκυβερνήσω με τον Παπανδρέου, πράγμα που δεν θα γινόταν ποτέ με τον Μητσοτάκη αρχηγό…”.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος από την ημέρα που έφυγε από τη ΝΔ δεν ξαναψήφισε Δεξιά. Οσο κι αν αυτό ακούγεται σαν ψέμα, την ψήφο του την έδωσε ακόμη και στην Αριστερά: «Εδώ και χρόνια δεν ανήκω πουθενά. Ψήφισα τον Λεωνίδα στην Ευρωβουλή, τη Δαμανάκη όταν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού και φυσικά ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι τι θα ψηφίσουμε τώρα… Δεν είχα καμία σκέψη να φύγω από τη ΝΔ. Ήταν το κόμμα μου. Ο Μητσοτάκης ήταν ξενόφερτος. Τον έφερε ο Καραμανλής, όπως τον Παύλο Βαρδινογιάννη και τον Θανάση Κανελλόπουλο, για να ενισχυθεί το κόμμα και να πάει εκείνος στην προεδρία…».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρεται και στο δημοψήφισμα που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου: «Αυτό είναι χειρότερο και από το “βυθίσατε το Χόρα”, που είχε πει ο μπαμπάς του. Εκβιάζει τον λαό και δημιουργεί πρόβλημα με τους συμμάχους στην Ευρώπη. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Κάποτε οι άνθρωποι έμεναν στην πολιτική ��πό πατριωτισμό, ενθουσιασμό, αγάπη και προφορά για τη χώρα. Σήμερα μπαίνουν για να πλουτίσουν ή να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα. Εξαιρούνται οι υποψήφιοι του ΚΚ, οι οποίοι επιλέγονται από το κόμμα. Εχουμε και τους απογόνους σαν τον Γιωργάκη, που πιστεύουν ότι είναι τιμή του τόπου να τους έχει πρωθυπουργούς».

Γίνεται αναφορά ακόμη και στον  Αλέξη Τσίπρα. Οπως αναφέρει η συγγραφέας, τον Ιούνιο του 2011, στην Αίγινα, στο κτήμα του ζεύγους Φλαμπουράρη, το γλέντι καλά κρατεί: «Το “Τσιπράκι”, ο γιος του Αλέξη και της Περιστέρας, γίνεται ενός έτους και παίρνει επίσημα, χωρίς κολυμβήθρα και παπά, το όνομα Παύλος-Φοίβος. Κάποιοι τα χάνουν όταν βλέπουν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να περνά το κατώφλι. Και μόνον εκείνος δεν δείχνει να έχει πρόβλημα». Αργότερα θα πει: «Αφού με κάλεσαν, γιατί να μην πάω;..».

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ