Τι είπαν Παπούλιας-Μόρσι

Το μήνυμα του Παπούλια στον Μόρσι

 

Διαβάστε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάϊρο…

 

 

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως την Αίγυπτο. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, για την  εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Με τον Πρόεδρο Μόρσι εξετάσαμε την πορεία των οικονομικών μας σχέσεων. Οι χώρες μας έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, καθώς οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές. 

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με επενδεδυμένο κεφάλαιο άνω του 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ, γεγονός που μας καθιστά τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Συμφωνήσαμε να πενταπλασιάσουμε τις επενδύσεις και τις εμπορικές μας σχέσεις.

Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες.

Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο έφεραν ανατροπές σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πεποίθησή μου είναι ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Αιγύπτου.

Προσκάλεσα τον Πρόεδρο Μόρσι να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας επ’ωφελεία και των δύο χωρών.

Κύριε Πρόεδρε, σας περιμένω στην Ελλάδα”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ