Ερώτηση για τα αποθεματικά

Με επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος ζητά να πληροφορηθεί για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την εγγύηση για την καταβολή των συντάξεων του 2012:

“Από δημοσιεύματα και κυβερνητικές δηλώσεις προκύπτει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία  μέχρι και τον Αύγουστο έχουν πάρει ως και το 85% της κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που καθιστά αμφίβολη την πληρωμή των συντάξεων μετά τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 82,5%, ο ΟΓΑ 85%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ 80,6%, το ΝΑΤ 76%, ο ΟΑΕΕ 70,8%, και απομένουν προς ανάληψη μόλις 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Με δεδομένο ότι α)η ύφεση αγγίζει δυσθεώρητα βάθη για τέταρτη συνεχή χρονιά, β)ο 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, γ)η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή αγγίζουν τα 6 δις ευρώ κατ’έτος, δ)η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα σημαίνει απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ και ε)το 45% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ από τους παλαιούς οφειλέτες ένα ελάχιστο ποσοστό έχει ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:                 

1ον Πώς θα καλυφθεί πλήρως η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και με ποιο τρόπο θα εγγυηθούν την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες;

2ον Πώς θα καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα»;

3ον Ποια είναι η αναλυτική κατάσταση των αποθεματικών ανά Ασφαλιστικό Ταμείο στους κλάδους κύριας σύνταξης, περίθαλψης και πρόνοιας”.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ