• Οι πέντε όροι του Βενιζέλου

  8:03 πμ, Τετάρτη 26 Σεπ 2012 8:03 πμ, Τετάρτη 26 Σεπ 2012

  Πέντε όρους που ουσιαστικά συγκροτούν την πολιτική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα - τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε επώδυνα - θα θέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου.

  Τις προϋποθέσεις της για την έγκριση του πακέτου περιέγραψε χθες η Ιπποκράτους ιεραρχώντας ως πρώτη την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία ως προς τη σχέση λειτουργικών περικοπών στα υπουργεία με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

  Εκ παραλλήλου, με επιστολή που απέστειλε στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα, τονίζοντας ότι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι η τελευταία συζήτηση που γίνεται για τη δέσμη των νέων δημοσιονομικών μέτρων και εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι άπαντες οι βουλευτές γνωρίζουν τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής και τις σχέσεις με τους θεσμικούς εταίρους και την τρόικα.

  Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ισορροπιών στο πακέτο, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον διαχωρισμό των μέτρων σε δύο φάσεις μέσα από τη λογική της παράτασης. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι τα δύο επιπλέον δισ. ευρώ από τα έσοδα δεν μπορούν να ληφθούν με εμβαλωματικό τρόπο, δηλαδή με μέτρα που στοχεύουν απλώς στην είσπραξή τους και δεν περνούν μέσα από τη λογική του ενιαίου φορολογικού συστήματος.

  Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το δημοσιονομικό κενό που μπορεί να δημιουργηθεί ώς την έξοδο από το πρόγραμμα δεν θα πρέπει να καλυφθεί με νέες περικοπές ή νέα φορολογικά μέτρα, αλλά μέσα από τη μείωση του ύψους της ονομαστικής τιμής του χρέους με τους τρόπους που έχει ήδη προτείνει η Ιπποκράτους: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από EFSF, επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το παρεμβατικό χαρτοφυλάκιό της.

  Η τέταρτη προϋπόθεση που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την έγκριση του πακέτου αφορά την υιοθέτηση ενός παράλληλου κοινωνικού πακέτου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους νέους ανέργους και όσους βρίσκονται σε απόλυτη φτώχεια. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί εξίσου σημαντική τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού πακέτου που πρέπει να περιλαμβάνει την άμεση καταβολή της δόσης των 31,5 δισ.

  Το θέμα της ανάπτυξης θίχτηκε άλλωστε και κατά τη σύσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  Πηγή: Τα Νέα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα