Γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καμπίνες καραντίνας στα πλοία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν καμπίνες καραντίνας άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης , με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της Πάρου, όπου 18χρονοι έμειναν επί ώρες σε υπαίθριο πάρκινγκ επειδή δεν μπορούσαν να βρουν ένα κατάλυμα να τους φιλοξενήσει. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, “μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το αν θα δημιουργηθούν καμπίνες καραντίνας”. “Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις”, συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι ” μελετάμε όλα τα μέσα προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας”.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο για τον περιορισμό των πνιγμών και των θαλασσίων ατυχημάτων. “Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τις παραλίες αποτελεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας. Εμείς έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας και του περιορισμού των πνιγμών και των θαλασσίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα έχουμε αναθεωρήσει το προεδρικό διάταγμα του ’18” σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι καινοτομίες που έχει εισάγει το υπουργείο μας και το οποίο εφαρμόζονται και από φέτος είναι οι εξής: πλέον στις υπόχρεες παραλίες δεν περιλαμβάνονται μόνο οι λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά και οι πολυσύχναστες παραλίες. Eνώ επίσης έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός ασφαλείας των ναυαγοσωστικών σχολών. Και πρέπει να σας πω ότι, τα αποτελέσματα ειδικά για φέτος είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Έχουμε ένα ποσοστό ναυαγοσωστικής κάλυψης πάνω από 75% .Οι έλεγχοι πλέον γίνονται ψηφιακά από το λιμενικό σώμα με χρήση tablet. Έχουμε αναβαθμίσει το Πληροφοριακό Σύστημα, οπότε καταγράφονται οι παραβάσεις σε πραγματικό χρόνο και η προσπάθεια βέβαια συνεχίζεται. Εμείς επιθυμούμε την πλήρη κάλυψη των παραλιών διότι θέλουμε να ενισχύσουμε στον μέγιστο βαθμό την ασφάλεια τόσο των Ελλήνων κολυμβητών όσο και βεβαίως των ξένων επισκεπτών μας”.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΑΝΤ1:

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου όταν δύο από τα έξι παιδιά ξύπνησαν με πυρετό και πήγαν στο κέντρο Υγείας της Πάρου, όπου υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν έχρηζαν νοσηλείας, οδηγήθηκαν στο υπαίθριο πάρκινγκ και ενημερώθηκαν ότι θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Όμως χρόνος περνούσε και κάποια στιγμή το απόγευμα, δηλαδή έξι ώρες μετά, ο πατέρας ενός εκ των παιδιών κατάφερε να μιλήσει με έναν γιατρό από το Κέντρο Υγείας, ο οποίος, ανέλαβε τη μεταφορά των δύο παιδιών που είχαν πυρετό στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Στο πάρκινγκ οδηγήθηκαν και τα άλλα τέσσερα παιδιά, που μετέβησαν λίγο αργότερα στο Κέντρο Υγείας και επίσης διαγνώστηκαν θετικά στον ιό. Υποτίθεται ότι θα μεταφέρονταν και αυτά στο ξενοδοχείο καραντίνας. Όμως από το ξενοδοχείο απάντησαν ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια και από εκεί άρχισε η αγωνιώδης προσπάθεια των γονέων για να βρουν κατάλυμα για τα παιδιά τους. Όλοι δήλωναν ότι είναι αναρμόδιοι. Τελικά οι γονείς επικοινώνησαν με την ΕΡΤ, ζητώντας βοήθεια. Η δημόσια τηλεόραση ενημέρωσε την Πολιτική Προστασία που αν και δεν είναι υπεύθυνη για τα ξενοδοχεία στα νησιά, ξεκίνησε την προσπάθεια για να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν τα παιδιά. Ούτε τα ξενοδοχεία της Πάρου, ούτε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε η Εκκλησία, δεν βρήκαν να δώσουν τέσσερα κρεβάτια σε αυτά τα παιδιά που περίμεναν αβοήθητα επί 16 ώρες.

Τελικά, η Πολιτική Προστασία κατάφερε να βρει ένα ιατρείο όπου φιλοξενήθηκαν τα παιδιά και με δικό της ελικόπτερο μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ