Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση επενδύει στην πτώχευση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Πάτρα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε, «έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία σχεδίασε την νέα πτώχευση μέσα από το ‘ναι σε όλα’ που ξεκινάει από την 8η Απριλίου του 2020» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτήν την πτώχευση, το νέο αλισβερίσι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα είναι το ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νέα μεγάλα σκάνδαλα του μέλλοντος και του φαγοποτιού της ‘Μητσοτάκης Α.Ε.’, χωρίς κανένα σχεδιασμό για την επόμενη ‘πράσινη’ βιομηχανική επανάσταση που δεν έχουμε δικαίωμα να χάσουμε».

Μένοντας στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «δεν είναι αρκετά τα χρήματα για να αποτελέσουν έναν μηχανισμό που θα ανασχέσει το ωστικό κύμα της κρίσης και της λιτότητας που φέρνει η πανδημία και το γεγονός ότι δεν υπάρχει το ευρωομόλογο». Επίσης, είπε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα μενού από διάφορα έργα, διάφορες αγορές και διάφορες επενδύσεις, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την χώρα».

«Εμείς» συνέχισε, «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ‘πράσινη’ βιομηχανική επανάσταση, που θα έπρεπε να συγχρηματοδοτήσει ακόμα και αυτό το σαθρό και απαράδεκτο Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «στόχος είναι το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ψαλίδισμα της εστίασης, η πτώχευση των φαρμακείων, η προλεταριοποίηση οικογενειακών επιχειρήσεων και η μετατροπή τους σε πάγκους μεγάλων πολυεθνικών». Όπως συμπλήρωσε, «όσο μεγαλώνει η εξάρτηση στην Τρόικα, όσο βαθαίνει η πτώχευση του Δημοσίου που γίνεται τώρα, όσο το ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να έχει μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, τόσο μεγεθύνεται η διαδικασία φτωχοποίησης και χρεοκοπίας των μικρομεσαίων και της πώλησης των μαγαζιών και των σπιτιών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η χρηματιστικοποίηση όλων αυτών των μικρών ιδιωτικών περιουσιών γίνονται παράγωγα, τα οποία αγοράζονται και πωλούνται πριν γίνει καν γίνει πλειστηριασμός και έτσι κάποια αρπακτικά κερδίζουν υπερμεγέθη ποσοστά κέρδους σε μία σπασμένη οικονομία σαν της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είπε ότι «είναι 50 – 50 οι πιθανότητες για πρόωρες εθνικές εκλογές το φθινόπωρο και εμείς ως ΜέΡΑ 25 είμαστε πανέτοιμοι». Απαντώντας σε άλλη δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα σύγκλησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Με ένα κόμμα, το οποίο στο όνομα του αριστερού προσήμου εφαρμόζει μνημόνια, εμείς τους κοιτάμε με συμπάθεια, τους ευχόμαστε καληνύχτα και προχωράμε».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συνεχίσει αύριο την περιοδεία του στην Πάτρα, όπου στις 10.30 το πρωί θα επισκεφθεί την παραλιακή περιοχή των Βραχνείκων, και θα ενημερωθεί από εθελοντές της συλλογικότητας «Save Coast». Στις 15.00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον φαρμακευτικό σύλλογο Αχαΐας και στις 21.00 το βράδυ θα παρακολουθήσει την παράσταση «μέta-μπουλούκι» στον πολυδύναμο πολιτιστικό χώρο των παλαιών σφαγείων της Πάτρας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ