Αχτσιόγλου στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

“Στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ότι αφορά στα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα χρέη των νοικοκυριών. Δηλαδή σε αντίστοιχο ποσοστό δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, είτε είναι προς το δημόσιο, είτε είναι προς τις τράπεζες είτε προς προμηθευτές. Προμηνύεται εδώ ένα ντόμινο ακόμη και μεταξύ υγιών επιχειρήσεων” είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου δήλωσε ότι “έχουμε μεγάλη πτώση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, μια αδυναμία να καταναλώσουν και είναι λογικό γιατί συμπιέστηκαν τα εισοδήματά τους”.

“Το ότι θα υπάρξει το 2021 κάποιος θετικός ρυθμός ανάπτυξης, αυτό είναι δεδομένο να μην το αμφισβητούμε και να μην το θεωρούμε επίτευγμα. Όταν έχεις μια τόσο βαθιά ύφεση, η επόμενη χρονιά είναι αυτονόητο ότι θα έχει μια αναπτυξιακή τάση, είναι μαθηματικό. Το κρίσιμο είναι αν θα μπορέσει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να περάσει αυτή τη γέφυρα, αυτή τη μεγάλη δυσκολία που έχει στην καθημερινότητα. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, δηλαδή από το 2022 και μετά, όπου θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο θα συμμετάσχει η πλειοψηφία της κοινωνίας και πάλι” πρόσθεσε.

“Η κριτική περί των ελλειμμάτων δεν αφορά στο ότι έγιναν δαπάνες, αφορά τι έγινε με το ΑΕΠ. Γιατί υπήρξε δηλαδή τόσο μεγάλη ύφεση στη χώρα. Εμείς λέμε ότι φταίει η κυβέρνηση που υπήρξε τόσο βαθιά ύφεση. Το 2020 η χώρα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη. Δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο και καθόλου λογικό να συμβεί” υπογράμμισε.

“Η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Σήμερα, δεν κοιτάζει πώς θα επουλωθούν οι πληγές της κρίσης. Δεν κάνει κάτι σοβαρό για το χρέος, που αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ