Πέτσας για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν πρέπει να είναι ταμπού η συζήτηση για υπηρεσίες πρώτης γραμμής

Για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους σε Κορινθία και Αττική μίλησε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας στο Mega. Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το επόμενο διάστημα απάντησε τα εξής: “Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τέτοιου είδους απελευθέρωση. Χρειαζόμαστε κι άλλο για να χτίσουμε το τοίχος ανοσίας .Ευτυχώς ο εμβολιασμός πάει καλά”.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δημόσιες υπηρεσίες

Σε ερώτηση εάν σχεδιάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για υπηρεσίες του δημοσίου (όπως εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και αστυνομικά τμήματα ) που έρχονται σε επαφή με το κοινό είπε: “ Σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δεν πρέπει να είναι ταμπού αυτή η συζήτηση. Την άνοιξε ο ίδιος Πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό λέγοντας για τους υγειονομικούς ότι από το Φθινόπωρο θα πρέπει να το εξετάσουμε. Επομένως ξεκίνησε η συζήτηση αυτή με υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως η ΕΜΑΚ , όπως αναφέρεται με την πρωτοβουλία του αρχηγού”. “Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα με ψυχραιμία ώστε να καταλάβουμε ότι είναι το δημόσιο συμφέρον εδώ αυταπόδεικτο, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Επομένως εγώ θα ήμουν θετικός αυτή η συζήτηση να ξεκινήσει τώρα, να καταλήξει γρήγορα και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα”, πρόσθεσε.

Oι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους σε Κορινθία και Αττική

Εν συνεχεία μίλησε για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν σε πυρόπληκτους σε Κορινθία και Αττική. “Αυτό που προέχει είναι να τερματιστεί η φωτιά, επομένως να ελεγχθούν και οι τελευταίες εστίες αναζωπύρωσης. Όπως βλέπετε έχουμε αρκετές και σήμερα και χθες λόγω του αέρα .Νομίζω ότι σήμερα θα έχουμε μια οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και μετά θα έχουμε μια πλήρη αποτίμηση”, τόνισε, σημειώνοντας ότι έχουν καεί σίγουρα πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα. “Έχουμε έναν συντονισμό άτυπο σε αυτό διάστημα, ώστε αμέσως μόλις σβηστεί η πυρκαγιά θα συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί’ ανέφερε.

Για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, είπε ότι η συνδρομή είναι σε δύο επίπεδα. “Πρώτον είναι σε επίπεδο των προσώπων που έχουν πληγεί, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις που έχουν δει τις κατοικίες τους ή τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται. Και στο δεύτερο επίπεδο είναι η συνδρομή στους δήμους που θα πρέπει να αποκαταστήσουν συγκεκριμένες ζημιές που έχει υποστεί η περιοχή εντός των ορίων τους. Στο πρώτο επίπεδο, στη αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων συνδράμει το υπουργείο Εσωτερικών για τις πρώτες ανάγκες που είναι οι ανάγκες κοινωνικής προστασίας , είναι 600 ευρώ οι δαπάνες οι άμεσες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής σε δεύτερη φάση μετά την καταγραφή”.

“Υπάρχει συνδρομή κυρίως από το υπουργείο Υποδομών που έχει να κάνει με την αποκατάσταση σε επιχειρήσεις που φτάνει από 5.000 μέχρι 8.000 ευρώ. Αλλά αυτό εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες που επίσης συναρτάται με την καταγραφή αυτών των ζημιών “, συμπλήρωσε.

“Μια βασική τομή που κάναμε ως κυβέρνηση είναι να αποσυνδέσουμε την πολιτική επιρροή από το επιχειρησιακό πεδίο. Περιμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις από τα ανακριτικά τμήματα της πυροσβεστικής για το πώς προκλήθηκε η πυρκαγιά. Στο θέμα της πρόληψης, έχουμε διάφορες δράσεις σε εξέλιξη, που είναι η προμήθεια πτητικών μέσων και η πρόληψη με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Χρηματοδοτούμε έξυπνες δράσεις για την πυροπροστασία. Στο θέμα του να μην υπάρξει καταπάτηση των περιοχών που κάηκαν, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, ώστε να μην μπαίνει στο μυαλό κανενός ότι μπορεί να καταπατήσει”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ