Έκλεισε η δομή του Καρά Τεπέ – Μηταράκης: Σημαντικό βήμα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Η τελετή επιστροφής στον Δήμο Μυτιλήνης του χώρου της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, να τονίζει κατά την παράδοση του χώρου: «Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Και αυτό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί εθνική προτεραιότητα». Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη και του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Ευάγγελου Απόστολου Κωνσταντίνου. Η δομή παραδόθηκε στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ενώ παρών ήταν στην τελετή και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου. Είχε προηγηθεί, από 13 έως 29 Απριλίου, η επιχείρηση μεταφοράς 697 αιτούντων άσυλο που έμεναν εκεί από τους οποίους 159 στην ενδοχώρα και 538 στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Η παράδοση της μέχρι πρότινος δομής του Καρά Τεπέ στους ιδιοκτήτες του αποτελούσε δέσμευση του υπουργείου. Με αυτήν γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην εθνική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και μείωσης των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Ακολουθώντας αυτήν την πολιτική, σύντομα η Λέσβος θα έχει μόνο μία αναγνωρισμένη δομή φιλοξενίας».

Κατά την τελετή επιστροφής του χώρου στον Δήμο Μυτιλήνης, ο υπουργός τόνισε: «Ευχαριστώ πολύ τον δήμαρχο Μυτιλήνης, τον Στρατή τον Κύτελη, που από σήμερα με φιλοξενεί στο δικό του χώρο. Στον χώρο που ανήκει στους δημότες της Μυτιλήνης. Τα πέντε νησιά του Αιγαίου σηκώσαμε τα τελευταία χρόνια δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε δύο συγκεκριμένους στόχους. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η μείωση των ροών στη Λέσβο είναι 93%. Από 32.000 αφίξεις το προηγούμενο δωδεκάμηνο, το τρέχον δωδεκάμηνο οι αφίξεις ήταν 2.200. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα που έχει επιτρέψει, μαζί με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αντί να υπάρχουν 22.000 διαμένοντες στη Λέσβο, ένας αριθμός υπερβολικός, να είναι σήμερα 7.200. Ένας αριθμός που ακόμη δεν μας ικανοποιεί και έχουμε δεσμευθεί προς τον Δήμο ότι θα συνεχίσουμε ταχύτατα την αποσυμφόρηση. Δεσμευτήκαμε ότι θα κλείσουμε δομές κι όπως γνωρίζετε τον Δεκέμβριο του 2020 έκλεισε η άτυπη δομή στο ΠΙΚΠΑ κι επέστρεψε ο χώρος στη χρήση της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα όπως είχαμε δεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση των εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία όπου το Καρά Τεπέ χρησιμοποιήθηκε ως βάση, παραδίδουμε το δημοτικό Καρά Τεπέ πίσω στον Δήμο. Και φυσικά θα χρηματοδοτήσουμε το έργο το οποίο έχει εξαγγείλει ο δήμαρχος κ. Κύτελης για την αποκατάσταση του χώρου και για τη χρήση του από τους κατοίκους της Μυτιλήνης αυτούς στους οποίους ανήκει. Έχουμε στηρίξει συνολικά με πάνω από 10 εκατ. ευρώ τον Δήμο Μυτιλήνης και θα συνεχίσουμε. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η αποκατάσταση της Μόριας. Ένα έργο το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Ένα έργο το οποίο θα το σχεδιάσει ο Δήμος. Εμείς θα υποστηρίξουμε οικονομικά και με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να φύγουν όλες οι αρνητικές μνήμες της μεγάλης κρίσης. Και βέβαια, όπως έχουμε δεσμευτεί, τον Νοέμβριο του 2021 θα κλείσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, δηλαδή τα διαμερίσματα στο νησί της Λέσβου και τους επόμενους μήνες ο τελικός στόχος να κλείσει και το Μαυροβούνι. Σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο βάρος δήμαρχε εμείς οι νησιώτες. Δεν μπορεί να συνεχίσουν τα νησιά να σηκώνουν αυτό το βάρος. Και για την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό αποτελεί μια εθνική προτεραιότητα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελης δήλωσε: «Το ΚΥΤ της Μόριας το οποίο κάηκε, γίνονται βήματα, θα αποδοθεί στους πολίτες της Λέσβου, και εκεί θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές σχολές, πανεπιστημιακές εστίες και βεβαίως ένα κομμάτι θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο, έτσι ώστε να αναβαθμίσει την κοινότητα που υπέστη δεινά και θα ωθήσει στην ανάπτυξη της Λέσβου».

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου έκλεισε οριστικά και η άτυπη δομή φιλοξενίας στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο όλων των διαμερισμάτων που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και προχωρά η δημιουργία της νέας, κλειστής και ελεγχόμενης δομής-καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 100% χρηματοδότησή της-, που θα χωροθετηθεί εκτός αστικού ιστού. Η μελλοντική αυτή λειτουργία, σύμφωνα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους διαμένοντες, ασφάλεια στην τοπική κοινωνία και θα σημάνει το κλείσιμο του προσωρινού ΚΥΤ που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια και όπου ολοκληρώνονται οι βελτιωτικές εργασίες και οι απαραίτητες υποδομές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ