• Υπουργείο Υγείας: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη μικροπολιτική του τακτική, με ψεύδη και λαϊκισμό

  7:04 μμ, Τρίτη 23 Μάρ 2021 7:04 μμ, Τρίτη 23 Μάρ 2021

  Την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη μικροπολιτική του τακτική, με ψεύδη και λαϊκισμό, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια, αναφέρει σε ανακοίνωση του -απάντηση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα- το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας.

  Η ανακοίνωση αναφέρει:

  «Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα πραγματικά στοιχεία διαψεύδουν, ως συνήθως, τους ισχυρισμούς του.

  1. Μέσα σε έναν χρόνο, έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 10.000 επαγγελματίες Υγείας. Πιο αναλυτικά, 1.717 ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό.

  2. Στους 20 μήνες κυβέρνησης ΝΔ έχουν προκηρυχθεί 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όταν μέσα σε 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν προκηρυχθεί 2.754 θέσεις μονίμων ιατρών.

  3. Από την αρχή της πανδημίας απορροφήθηκαν στο Σύστημα Υγείας ΟΛΟΙ οι ιατροί που έκαναν αίτηση για θέση επικουρικού στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, στις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ.

  4. Όσες συμβάσεις επικουρικών ιατρών λήγουν, ανανεώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2020 για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΩΝ.

  5. Αναφορικά με τις μόνιμες θέσεις ιατρών, έχουν προσληφθεί τον τελευταίο χρόνο 1.310 μόνιμοι ιατροί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 410 είναι ιατροί Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

  6. Επιπλέον, στις 5 Φεβρουαρίου 2021, προκηρύχθηκαν 939 μόνιμες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Μάλιστα, για τις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ, ζητήθηκε από τα νοσοκομεία να προκηρύξουν ΟΛΕΣ τις κενές οργανικές θέσεις που είχαν και ανέρχονται σε 379.

  7. Κάνοντας χρήση διάταξης του υπουργείου Υγείας, πάνω από 300 ιατροί από τους 424 που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του 2020, παραμένουν στο ΕΣΥ για 6 ακόμα μήνες, λόγω της πανδημίας.

  8. Όσον αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ τον Αύγουστο του 2020 προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ακόμη 1.209 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

  Συνολικά, μέσα σε 20 μήνες διακυβέρνησης, έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, 1.310 προσλήψεις μονίμων ιατρών και έχουν καλυφθεί 1.756 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

  Την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τη μικροπολιτική του τακτική, με ψεύδη και λαϊκισμό, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια.

  Δεν θα τον ακολουθήσουμε».

  Τσίπρας: Δεν γίνεται να κάνετε το λιοντάρι στον γιατρό και την πάπια στον κλινικάρχη - Tι είπε για την τηλεκπαίδευση

  Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι "έχει χάσει τη μπάλα" και "κάθε ηθική πυξίδα".

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν συναισθάνεται τι συμβαίνει στη χώρα και την κάλεσε να απαντήσει στους πολίτες, αντί "να σκέπτεται πώς θα απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ".

  "Είστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη μπάλα. Όχι μόνο της πανδημίας. Έχετε χάσει κάθε ηθική πυξίδα", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του στη Βουλή, προσθέτοντας πως "…ό,τι κι αν συμβαίνει εσείς απαντάτε "πετύχαμε η διαχείρισή μας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη και για ό,τι πάει στραβά 'φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ'".

  Συνέχισε την κριτική του. λέγοντας ότι "69 άνθρωποι χάθηκαν χθες. 681 είναι στις ΜΕΘ. 105 παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σκεφτείτε τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων. Δεν τους νοιάζει αν απαντάτε στον Τσίπρα, αλλά αν απαντάτε κάτι σε αυτούς".

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και για τα self testing. "Αφού έναν χρόνο αρνείστε την αξία των τεστ, έρχεστε τώρα και αναγγέλλετε τη παροχή τους στα φαρμακεία. Self testing. Για να καλύψετε την αποτυχία σας, η ατομική ευθύνη πρέπει τώρα να μετατραπεί σε ατομική ενοχή. Η έννοια της συλλογικής υγειονομικής προστασίας, γίνεται ατομική υπόθεση", είπε χαρακτηριστικά.

  Αναφερόμενος στην επιστράτευση των γιατρών, υποστήριξε ότι "επικρατεί μπάχαλο" και συμπλήρωσε: "…Έρχεστε στο 'και πέντε' και ενώ τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει να τρέχετε να επιστρατεύσετε 200 γιατρούς. 200 γιατρούς δε μπορούσατε να προσλάβετε έναν χρόνο". Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, "είναι ασύστολο ψέμα ότι δεν υπάρχουν γιατροί για πρόσληψη" και υπογράμμισε πως οι μεγάλες κλινικές απολαμβάνουν ασυλίας για να μείνουν καθαρές από Covid.

  Ο ίδιος κάλεσε "επιτέλους να μπουν στη μάχη τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία... Και δεν γίνεται να κάνετε το λιοντάρι στο γιατρό. Αλλά την πάπια, στον κλινικάρχη".

  Για την τηλεκπαίδευση

  "Σχεδόν έναν χρόνο σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά από την υπουργό Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία με την Cisco για την τηλεκπαίδευση. Μια σύμβαση που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαμε υποπτευθεί ότι κάτι συμβαίνει. Δεν είναι μόνο η απέχθειά σας προς το δημόσιο σύστημα που αρνηθήκατε τις δημόσιες πλατφόρμες για να πάτε σε μια ιδιωτική. Κάτι έπαιζε. Το ίδιο ακριβώς αισθανθήκαμε και με την περίφημη σύμβαση που κάνατε με την Palandir και η οποία διεκόπη ξαφνικά όταν μαθεύτηκε, αλλά και για αυτήν δεν έχουμε μάθει λεπτομέρειες. Έναν χρόνο η κ. Κεραμέως αρνείται και λέει επιμόνως ελάτε στο γραφείο μου να σας την δείξω. Κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν υπάρχουν; Δεν ήταν υποχρεωμένη να την αναρτήσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Δεν ήταν υποχρεωμένη όταν όλα τα κόμματα ζητούσαν εδώ και δέκα μήνες τη σύμβαση, να τη δώσει; Όταν αναγκάστηκε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο -τροποποιούμενη 2-3 φορές- προφανώς επειδή κατάλαβε ότι θα την ανακαλύψουμε και για να μην εκτεθεί, την ανάρτησε στα μουλωχτά στο σάιτ του υπουργείου Παιδείας, μήπως και κερδίσει χρόνο να μην τη δούμε. Τι προβλέπει λοιπόν και τι αποδεικνύει; Και 2 εκατ. ευρώ δόθηκαν με ανάθεση στην εταιρεία αυτή αλλά κυρίως τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών έγιναν δώρα στην εταιρεία", είπε ο κ. Τσίπρας.

  "Από το σχετικό έγγραφο του Ελεγκτικό Συνεδρίου διαπιστώνουμε ότι μόνο δωρεά δεν ήταν και διαπιστώνουμε ότι δεδομένα 1,5 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας - μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν δοθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η εταιρεία αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμαθήματα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια site μπαίνουν, πότε μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Αυτό είναι τεράστιο σκάνδαλο. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρία από αυτά τα δεδομένα" τόνισε.

  "Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο 1,5 εκατ. νοικοκυριών. Εδώ πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις, αλλά να υποβάλει τη παραίτησή της" συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

  "Εντάξει, δεν ξέρω αν αυτό θα γινόταν στην Ουγγαρία του Όρμπαν, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα με φιλελεύθερη παράδοση θα γινόταν. Δεν θα μπορούσε να σταθεί υπουργός που έδωσε όχι μόνο 2 εκατομμύρια με ανάθεση και το έκρυβε, αλλά τα κρίσιμα data που αφορούν στις συνήθειες του πληθυσμού, φόρα παρτίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Αλλά δεν θα σας κάνω τη χάρη για άλλη μια φορά να ζητήσω την παραίτηση ενός υπουργού. Δεν είναι η Κεραμέως το πρόβλημα, ο Μητσοτάκης είναι. Ήξερε, για να μην πω ότι έδωσε εντολή να γίνει αυτό. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να μην γνωρίζει όταν διαπράττεται ένα τόσο μεγάλο έγκλημα εις βάρος των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της χώρας" κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα