Πελώνη: Προτεραιότητα το άνοιγμα της αγοράς – Τι είπε για λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις εκτός νομού

Δεν αποκλείει μια νέα παράταση του lockdown η κυβέρνηση. Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση για το εάν αποκλείει μια νέα παράταση και μετά τις 8 Μαρτίου, “δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Όσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και της πίεσης στο ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε σταδιακό άνοιγμα”. Σύμφωνα με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, “η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λειτουργεί η στρατηγική που ακολουθούμε και φυσικά αναζητούνται και έξυπνες λύσεις όταν ανοίξει το λιανεμπόριο”.

Σχετικά με το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, η κα Πελώνη απάντησε ότι “τα στοιχεία αξιολογούνται διαρκώς, βήμα- βήμα. Η Επιτροπή αξιολογεί τα στοιχεία και εισηγείται στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι επιβαρυμένη και ειδικότερα στην Αττική. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα. Όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο σύντομα θα γίνει και άνοιγμα”. Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο ή τα σχολεία, είπε ότι “ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και τα δύο”.

Η κα Πελώνη απάντησε και για τις μετακινήσεις εκτός νομού και πότε θα εξεταστεί κάτι τέτοιο. Όπως τόνισε η ίδια, “αντιλαμβανόμαστε την κόπωση της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι θέλουν να ταξιδέψουν, να πάνε στα πατρικά τους. Όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα και δείξουμε υπομονή και αυτόν τον δύσκολο μήνα, τόσο πιο σύντομα θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε άρση κάποιων μέτρων”.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε ότι “πέρασε ένας χρόνος από τότε που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Υποστήκαμε στο διάστημα αυτό όπως ολόκληρος ο κόσμος, μεγάλη ταλαιπωρία». Προσαρμόσαμε την καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε πολλές φορές να είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και τις δουλειές μας. Θρηνούμε την απώλεια συμπολιτών μας. Τα καταφέραμε όμως όπως καταγράφεται στους ευρωπαϊκούς χάρτες και αναγνωρίζεται διεθνώς καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε.

“Προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας”

Όπως συμπλήρωσε η κ. Πελώνη «από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε κατανάλωση ούτε υπηρεσίες».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση και την πορεία των εμβολιασμών η Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε: «Ένα χρόνο από τότε, ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και καταγράφει νέα έξαρση εξαιτίας του καιρού και των μεταλλάξεων που έφτασαν στη χώρα μας. Την περασμένη εβδομάδα, η διασπορά εμφάνισε αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Τα νέα κρούσματα κυμάνθηκαν στα 1.500 ανά ημέρα και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονη, πίεση ιδίως στην Αττική, όπου ανοίγουν νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες.

Έτσι ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων παραμένουν έως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν έως τώρα, ενώ προστίθενται και νέες. Έως την ίδια μέρα παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και σχεδόν όλες οι περιοχές που βρίσκονταν στο επίπεδο αυτό».

Όπως τόνισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επιδημιολογική κατάσταση σήμερα απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου με ασφάλεια και να βγούμε από την περιπέτεια μια ώρα αρχύτερα. Προχωρούμε για το σκοπό αυτό με αυξανόμενους ρυθμούς -ανάλογα με τις ροές που φτάνουν στη χώρα μας- στους εμβολιασμούς και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των υπερήλικων συμπολιτών μας. Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έγιναν κοντά στις 890.000 εμβολιασμοί.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χώρα μας έχει πετύχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων δόσεων μόλις 0,36%, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Καθώς, ωστόσο, αυξάνονται οι εμβολιασμοί και η ζωή των εμβολίων είναι περιορισμένη, σχεδιάζεται διεύρυνση του μηχανισμού αναπλήρωσης με την ένταξη νέων ομάδων του πληθυσμού».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η κ. Πελώνη στην πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που όπως είπε «βρίσκει ήδη σχεδόν καθολική αποδοχή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε η Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πύλης για διαλειτουργικότητα μεταξύ των εθνών» και εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, Στην ίδια κατεύθυνση η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ