Έρχονται τρία νέα εμβόλια – Τι δήλωσε για το χρονοδιάγραμμα η επίτροπος Υγείας της ΕΕ

Των Θάνου Αθανασίου

Ο Σεπτέμβριος του 2021 είναι η ημερομηνία-ορόσημο για την εμβολιαστική κάλυψη του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα Υγείας επίτροπο της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία στέλνει μήνυμα μέσω της Realnews πως ακόμα δεν είναι η ώρα της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας των πολιτών.

Η επίτροπος, λίγη ώρα μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer-Biontech, ξεκαθαρίζει ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής», εξηγώντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, πρέπει να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις συστάσεις επί των μέτρων, πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τα προσφιλή μας πρόσωπα και τους ευάλωτους ή τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας. Είναι καθοριστικό να μειωθεί η μετάδοση και να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας». «Δεν ανακοινώνουμε ακόμα τη νίκη», συμπληρώνει, «αυτό θα το κάνουμε όταν θα έχουμε νικήσει την πανδημία». Η Στ. Κυριακίδου εξηγεί ότι «στην αρχή οι δόσεις θα είναι περιορισμένες και θα αυξηθούν προοδευτικά στο δεύτερο μισό του έτους, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι. Δεν είναι ώρα να μειώσουμε την προσοχή μας, προτού ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών εμβολιαστεί». «Για παράδειγμα, οι 200.000.000 δόσεις της Pfizer-Biontech θα έχουν φτάσει στα κράτη-μέλη έως τον Σεπτέμβριο του 2021», αποκαλύπτει. Απαντώντας στο ερώτημα πότε θα έχουμε διαθέσιμα τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, αναφέρει ότι «προς το παρόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε ένα εμβόλιο, ενώ ένα άλλο, της Moderna, θα συζητηθεί νωρίς τον Ιανουάριο (6/1) και υπάρχουν και δύο εμβόλια για τα οποία έχουν ξεκινήσει κυλιόμενες δοκιμές και αυτά είναι της AstraZeneca και της Janssen», επισημαίνοντας ότι «αναμένει τις επίσημες γνωματεύσεις γι’ αυτά σύντομα»

«Είμαστε έτοιμοι και όλα τα κράτη-μέλη θα λάβουν τα εμβόλια και θα ξεκινήσουν μέσα στις ίδιες επόμενες ημέρες. Ολα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στα κράτη-μέλη την ίδια στιγμή. Σε συνέχεια αυτών των πρώτων παραδόσεων, η διανομή θα συνεχιστεί προοδευτικά μέσα στο έτος», τονίζει η επίτροπος. Η ίδια δήλωσε ότι προσωπικά θα περιμένει τη σειρά της για να εμβολιαστεί, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα προτεραιότητας. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να εμβολιαστώ όταν έρθει η σειρά μου», λέει.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ