Γεννηματά: Μην χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων

Η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, διαμήνυσε η Φώφη Γεννηματά, σε δηλώσεις της μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Γ. Χότζογλου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό, με αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, οι αρμόδιοι Βουλευτές Γ. Φραγγίδης, Δ. Μπιάγκης, Γ. Μουλκιώτης και οι Γραμματείς των Τομέων Τουρισμού και Εργασίας Γ. Νικητιάδης και Χ. Μέγας.

Μετά τη συζήτηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως “οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό-Επισιτισμό έχουν υποστεί ήδη τις μεγάλες συνέπειες της κρίσης στο εισόδημα τους το 2020. Τόσο με τις αναστολές εργασίας, όσο και με την εφαρμογή του Κυβερνητικού δόγματος «μισός μισθός-μισή δουλειά» με το Πρόγραμμα Συνεργασία. Είναι επομένως αδιανόητο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων -με την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης- να τους ζητά επιπρόσθετα μόνιμες μειώσεις αποδοχών που φθάνουν το 20%, κατά την διαπραγμάτευση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης”.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, “η ανάκαμψη του Ελληνικού Τουρισμού για το 2021, προϋποθέτει την κοινή προσπάθεια όλων, όχι την εξοντωτική επιβάρυνση των εργαζομένων. Και κυρίως την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και διαμονή στο 6% όπως έχουμε προτείνει” και υπογράμμισε στη συνέχεια ότι το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει “την προσπάθεια της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα προστατεύει τα δικαιώματά τους. Κλαδική σύμβαση που θα πρέπει να κυρωθεί «υποχρεωτικά εκτελεστή», από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από κακόπιστους εργοδότες εις βάρος των εργαζόμενων. Και να ελεγχθεί η εφαρμογή της με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ”.

Παράλληλα, σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ “επειδή οι Κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν αφήσει περίπου 60.000 εποχιακά εργαζόμενους στον επισιτισμό χωρίς καμία στήριξη, ζητάμε να καλυφθούν αυτοί με το επίδομα ανεργίας ως τον Απρίλιο” και κατέληξε λέγοντας ότι “το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και τις δημόσιες αναφορές του, ώστε να αναλάβουν τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η εργοδοτική πλευρά τις ευθύνες τους. Η κρίση της πανδημίας δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ