Αντιδράσεις των κομμάτων μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στους πρυτάνεις

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις όπου, πέρα από τη σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας σε δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε ότι μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. «Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία». Όπως πρόσθεσε: «Αυτός ο ιδιότυπος φασισμός, γιατί περί φασισμού πρόκειται άσχετα αν φορά άλλον ιδεολογικό μανδύα, θα τελειώσει. Και καθώς η Ελλάδα θα μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν θα φοβηθεί αυτούς τους εκφραστές του παρακράτους και θα αναμετρηθεί μαζί τους και τελικά θα τους νικήσει».

Απάντηση σ’ αυτές τις δηλώσεις έδωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κάνοντας μάλιστα λόγο για «αθλιότητα» και κατηγορώντας τον ότι «γυρνά το ρολόι της ιστορίας στον διχασμό για να παραπλανήσει την κοινωνία και να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Η «νέα Νέα Δημοκρατία» φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει παρά ως παράταξη του παρελθόντος και του εμφύλιου διχασμού, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης. «Την πρόσφατη αθλιότητα των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών με τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αξιοποιεί η κυβέρνηση για να φωνάξει πιο δυνατά “νόμος και τάξη” στα πανεπιστήμια! Ψευδώς, βέβαια! Είχε καταργήσει πριν 15 μήνες το άσυλο ακριβώς με την ίδια επιχειρηματολογία, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι σε λίγες βδομάδες “θα έβγαζε τις κουκούλες” των παραβατών. Ακόμα χειρότερα, λέει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους και του ιδιότυπου φασισμού, που αυτή τη φορά φοράει αριστερό προσωπείο». Ακολούθως κάνει λόγο για «για αθλιότητα!» και προσθέτει: «Μιλάει για “προσωπείο”, για να επιτεθεί στην Αριστερά. Μέσα από την ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής, για τους “δύο φασισμούς”, ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων “τιμωρών”. Τώρα αντιλαμβανόμαστε όλοι γιατί η κυβέρνηση, με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού από ό,τι φαίνεται, διέλυσε την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν πίσω στην εποχή του εμφυλίου πολέμου, επιτιθέμενοι με βαναυσότητα στην ιστορική μνήμη και τη δημοκρατική συνείδηση του λαού μας, θα πάρουν την απάντησή τους όχι μόνο από την Αριστερά, αλλά από το σύνολο της κοινωνίας, από κάθε ορθολογικά σκεπτόμενο δημοκράτη πολίτη».

ΚΙΝΑΛ: Ηλεκτρονική κάρτα εισόδου των φοιτητών και αυτόνομη περιφρούρηση των χώρων του Πανεπιστημίου

«Φούσκα» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής τη ρύθμιση για το άσυλο, που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ με «τυμπανοκρουσίες», μετά την τραμπούκικη επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δείχνοντας αλαζονεία δεν είχε αποδεχθεί την πρόταση που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά για επαναφορά και βελτίωση όλων των σχετικών ρυθμίσεων που προέβλεπε ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2011, με κύρια μέτρα την καθιέρωση ηλεκτρονική κάρτα εισόδου των φοιτητών και την αυτόνομη περιφρούρηση των χώρων του πανεπιστημίου (security). «Κάλιο αργά παρά» τονίζει το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να τα καθιερώσει.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση «πήρε την πάσα» και την αξιοποιεί για να επιβάλει νέα μέτρα αυταρχισμού στα Πανεπιστήμια

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις τους Πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις, σημειώνει: «Η κυβέρνηση ‘πήρε την πάσα’ που της έδωσαν οι προβοκατόρικες δράσεις ύποπτων ομάδων, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, και την αξιοποιούν για να συκοφαντήσουν τους φοιτητικούς αγώνες και να επιβάλουν νέα μέτρα αυταρχισμού στα Πανεπιστήμια. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός πήγε και ένα ακόμη βήμα παραπέρα, μιλώντας για αριστερό ‘φασισμό’ κι αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρία των άκρων, που είναι τελικά θερμοκήπιο του φασισμού. Αφού ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το παρακράτος ως την ρίζα τέτοιων ομάδων, καλά θα κάνει να ψάξει και στο ίδιο το κράτος, αφού τα δύο τους αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι μηχανισμοί καταστολής και τα ειδικά σώματα που στήνει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, δεν φτιάχνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση αυτών των ομάδων, όπως άλλωστε δεν την αντιμετώπισε και η άρση του ασύλου, που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως η λύση του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν άλλο στόχο, το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες μέσα στα ιδρύματα. Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι λεφτά μπορεί να υπάρχουν για security, κάρτες εισόδου, κ.ά., αλλά λείπουν όταν πρόκειται για διορισμούς εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΑΕΙ, για να καλυφτούν οι ανάγκες για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που τα ΑΕΙ σε λίγο θα συμπληρώσουν σχεδόν έναν χρόνο κλειστά. Όμως αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη λειτουργία τους, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων νέων φοιτητών και των οικογενειών τους. Τα παχιά λόγια για την αριστεία και την καινοτομία δεν απαντούν στο κύριο ζήτημα: πώς θα μορφωθούν επαρκώς οι αυριανοί επιστήμονες της χώρας μας» προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται επιπλέον: «Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις της νεολαίας για να ανοίξουν τα ΑΕΙ με όλα τα αναγκαία μέτρα και για να αντιμετωπιστεί ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας, είναι η απάντηση, τόσο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, όσο και απέναντι σε προβοκατόρικες ενέργειες που τη σιγοντάρουν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ