Κουτσούμπας στον Realfm: Αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

“Έχουν τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, και τα στελέχη τους με τοποθετήσεις τους, γιατί ο ένας. η ΝΔ φτάνει να χαρακτηρίζει εθνικισμό την άσκηση του δικαιώματος που έχει η χώρα, πράγμα που δήλωσε καθαρά ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Πρέπει να προσέχουν τι λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ιδιαίτερα αν είναι υπουγοί. Όπως ήταν και απαράδεκτη η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων. Γιατί αυτά όλα, αφήνουν περιθώρια και άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ερντογάν με το Ορούτς Ρέις, ιδιαίτερα κοντά στο Καστελλόριζο. Και βέβαια ο άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ με μια αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική θέση, περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εδώ και τώρα, τροφοδοτεί αυτή την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή” δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Εμείς θεωρούμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, και ισχύει για κάθε χώρα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, να οξύνει ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που βέβαια είναι σε βάρος των λαών όλης της περιοχής” πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Τουρκία σχολίασε “Για εμάς δεν υπάρχει δίλημμα διάλογος ή πολεμική εμπλοκή. Όλοι άλλωστε μιλούν για διάλογο, κάθε φορά το περιεχόμενο του διαλόγου είναι το θέμα. Και βέβαια αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό γιατί ο Ερντογάν έχει διεκδικήσεις με την Γαλάζια Πατρίδα, έχει ανοίξει όλα τα θέματα, γενικώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στη λογική του διαλόγου, αλλά από την σκοπιά της υποχώρησης της Ελλάδας σε απαιτήσεις. Και από αυτή τη σκοπιά ετοιμάζεται, κατά την άποψή μας, όσο γίνεται πιο σύντομα, μέσω αυτού του διαλόγου και η συνεκμεταλλεύση του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και άλλες υποχωρήσεις”.

Ερωτηθείς για τη Χάγη απάντησε “η Χάγη δεν θα λύσει τα προβλήματα κατά την άποψή μας”.

Αναφερόμενος στην πανδημία, όπου όπως είπε, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, επισήμανε ότι πρέπει άμεσα, τώρα να γίνουν πολλές μαζικές προσλήψεις στο σύστημα υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, εξασφάλιση υποδομών, αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση των ΜΜΜ και αραίωση των σχολικών τάξεων.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ