Τι απαντά το ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

“Προκλητική ενέργεια” που ήταν “απολύτως περιττή” και η οποία “δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία”, χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το επεισόδιο με το αεροσκάφος, που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι “το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης”, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κοΐνης ξεκαθαρίζει ότι από ελληνικής πλευράς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κοΐνης σημείωσε ότι: “Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή. Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία”. Διευκρίνισε, δε, στη συνέχεια ότι “η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν”.

Τι υποστήριξε η Άγκυρα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει ότι “δεν καθυστερήσαμε επίτηδες το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια”. Σύμφωνα με τον Χαμί Ακσόι, “οι αναφορές ότι καθυστερήσαμε το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” και πρόσθεσε ότι “το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol και αυτό το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “τη στιγμή που το αεροσκάφος πλησίαζε τον εναέριο χώρο μας, αμέσως ζητήσαμε το σχέδιο από τις ιρακινές Αρχές και η πτήση συνεχίστηκε μόλις λάβαμε τα δεδομένα”. Όπως είπε μάλιστα “δεν είναι δυνατόν για κανένα αεροπλάνο να εκτελεί πτήσεις χωρίς σχέδιο”. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα”.

Η βλάβη στο αεροσκάφος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρισκόταν στο Ιράκ. Το αεροσκάφος με το οποίο θα επέστρεφε υπέστη βλάβη σύμφωνα με πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη. Αμέσως, εστάλη δεύτερο αεροσκάφος μαζί με τεχνικούς. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο enikos.gr, τελικά ο Νίκος Δένδιας επιβιβάστηκε στο δεύτερο αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι παρόλο που είχε εκδοθεί ειδική άδεια και είχε υποβληθεί και πλάνο πτήσης, flight plan, κράτησαν στον αέρα το αεροσκάφος για 20 λεπτά. Το αεροσκάφος που είχε βλάβη επισκευάστηκε τελικά τα μεσάνυχτα, αλλά οι Τούρκοι εξέδωσαν την διπλωματική άδεια σήμερα το πρωί στις 7:00.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ