Μηταράκης στον Realfm 97,8: Τι είπε για την επίθεση στο γραφείο του – Πώς θα λειτουργούν οι κλειστές δομές

Για την κατασκευή των κλειστών δομών που αποτελεί έναν από τους άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, “δεν έχει τεθεί θέμα χρηματοδότησης, ήδη η δομή στην Κω, στη Σάμο και στη Λέρο έχουν εγκριθεί κανονικότατα και προχωράμε αντίστοιχα και σε άλλες δομές. Η κλειστή δομή είναι ασφάλεια, δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα κάποιος να βγαίνει. Υπάρχουν κανόνες που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ποιοι έχουν δικαίωμα εισόδου-εξόδου, ποιοι δεν έχουν, πότε το έχουν, αλλά θέλουμε να καταργήσουμε, και αυτό το φωνάζαμε πολύ πριν από τις πυρκαγιές στη Μόρια, ότι η Μόρια, η ΒΙΑΛ στη Χίο και στη Σάμο, είναι απαράδεκτες και είναι κατασκευάσματα μιας προηγούμενης περιόδου”.

Περιγράφοντας μια κλειστή δομή είπε: “Είναι δομές που έχουν πολύ περισσότερο χώρο ανά διαμένοντα, έχει πολύ περισσότερες εγκαταστάσεις που επιτρέπει σε αυτούς που είναι στη δομή να έχουν εντός δομής πολύ πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κι αυτό είναι οι ευρωπαϊκές αξίες μας. Οι δομές έχουν διπλή περίφραξη με δρόμο ανάμεσα στις δύο περιφράξεις ώστε να περνά περιπολικό ασφαλείας για να μην μπορούν να κόψουν τα σύρματα. Θα υπάρχουν πύλες εισόδου-εξόδου. Όσοι είναι αιτούντες άσυλο θα έχουν δικαίωμα να βγαίνουν ελεύθερα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όσοι είναι νέες αφίξεις, όσοι είναι παραβατικοί και όσοι έχουν τελεσίδικη απόφαση άρνησης ασύλου και θεωρούνται ύποπτοι φυγής από την αστυνομία δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου, Ο γενικός πληθυσμός θα μπορεί να κατεβαίνει στην πόλη, να κάνει τα ψώνια του, να γυρίσει το απόγευμα, θα υπάρχει έλεγχος στην είσοδο, τι βάζει τι βγάζει, όπως γίνεται σε αεροδρόμιο, που όταν έχεις μια τσάντα ελέγχεται αν έχει μαχαίρια μέσα, αν έχει επικίνδυνα πράγματα. Γι’ αυτό ονομάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή. Και το βράδυ όπως ήδη εφαρμόζουμε στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι στη Λέσβο, από τις 20.00-08.00 η δομή είναι κλειστή. Αλλά για να την έχεις κλειστή και να είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες διαβίωσης θα πρέπει να έχεις χώρο, να έχεις εγκαταστάσεις ώστε αυτοί που είναι μέσα να διαβιούν αξιοπρεπώς, όπως δεν συμβαίνει στη Μόρια, στη Χίο, στη Σάμο…Όλη η λειτουργία αυτών των δομών ορίζεται από ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία” υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα επεσήμανε πως εξαρτάται από δύο παράγοντες να μην φτάσουμε στην κατάσταση της Μόριας όπου από τους 3.000 ανθρώπους για τους οποίους ήταν προορισμένο το ΚΥΤ, έφθασε να φιλοξενεί 20.000: “Πρώτος παράγοντας είναι η φύλαξη των συνόρων. Φέτος στη Μυτιλήνη έχουν μπει 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πέρυσι είχαν μπει 27.500. Άρα η φύλαξη των συνόρων είναι βασικός πυλώνας και της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και το άλλο είναι η ταχεία εξέταση αιτημάτων. Έχουμε καταφέρει στο τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το 2019 να διπλασιάσουμε τον αριθμό αποφάσεων που εκδίδονται. Εκδίδουμε αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας 8.000 περίπου αποφάσεις τον μήνα ενώ οι αφίξεις δεν φθάνουν τις 1.000. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορούμε πολύ γρήγορα να δώσουμε τελική απάντηση σε αυτόν που βρίσκεται στη δομή αν δικαιούται άσυλο ή όχι. Αυτό που είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο συνδυασμός δύο προβλημάτων, πολύ αυξημένες ροές επί ΣΥΡΙΖΑ και νομοθεσία ασύλου και διαδικασίες πολύ αργές. Άρα ο άλλος έμενε και δύο χρόνια και τρία χρόνια και περίμενε μια απάντηση. Ενώ πρέπει η πρώτη απάντηση να μπορεί να δοθεί το “αργότατο” σε δύο μήνες και η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής όταν υπάρξει αρνητική πρώτη απόφαση και προσφυγή το “αργότατο” σε έξι μήνες. Το οποίο σημαίνει αν περίπου οι μισοί δικαιούνται άσυλο και οι μισοί δεν δικαιούνται η μέση παραμονή τους στις δομές δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 4 μήνες, και τώρα έχουμε κόσμο που είναι πάνω από 12 μήνες στις δομές καθώς μειώνουμε τα αιτήματα των προηγούμενων μηνών”.

Στην ερώτηση αν υπάρξουν υπεράριθμοι, πώς θα διατηρηθεί ο αριθμός στις ελεγχόμενες κλειστές δομές και πώς θα ενεργήσουν για να το διατηρήσουν σημείωσε: “Ήδη τα προηγούμενα χρόνια μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα όταν υπήρχαν υπεράριθμοι στις δομές των νησιών. Αυτό που καταφέραμε φέτος να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε κόσμο στην από τις δομές των νησιών χωρίς να φτιάξουμε νέες δομές στην ηπειρωτική χώρα όπως μας πίεζαν εντονότατα και διεθνείς οργανισμοί και η αντιπολίτευση που ήθελαν δομή σε κάθε πόλη. Από τις 32 δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι 31 είναι δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μία είναι επί των ημερών μας η καινούργια δομή που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο λόγω του συνδυασμού της πίεσης από την Τουρκία και της ανάγκης αντιμετώπισης του κορονοϊού” είπε και πρόσθεσε: “Αν χρειαστεί να πάνε λόγω υπεράριθμου στα νησιά, θα πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα, φέτος θα κλείσουμε 67 ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούμε στην ηπειρωτική Ελλάδα και από τις 32 δομές που λειτουργούν τις κοιτάμε πλέον ξανά πόσες πρέπει να διατηρηθούν σ αυτό που θα ονομάσουμε κορμό”.

Υπογράμμισε ότι “το μεταναστευτικό στηρίζεται σε κάποια δεδομένα που είναι οι αφίξεις και η ταχύτητα εξέτασης ασύλου. Με τα νέα δεδομένα που δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, δεν δημιουργούνται συνθήκες υπερφόρτωσης στα νησιά, δεν θέλουμε να έχουμε κόσμο στα νησιά, σπανίως θα προκύψουν θέματα αν προκύπτουν, οπότε αν προκύπτουν οι υφιστάμενες δομές με τις κενές θέσεις που δημιουργούνται καθώς εκδίδονται αποφάσεις ασύλου και φεύγουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, έχουμε πλέον επαρκές σύστημα υποδοχής και δεν χρειάζονται νέες δομές”.

Για την υποχρεωτική ποσόστωση που πλέον δεν εφαρμόζεται είπε: “Ενεργό σύστημα υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων δεν υπήρχε ήδη. Η Ελλάδα είχε καταφέρει το 2015 να μας εγκριθούν 22.000 μετακινήσεις και μια χρονιά που είχαν μπει στη χώρα μας 1 εκατομμύριο. Άρα σύστημα ήδη δεν υπήρχε. Οι προτάσεις της Επιτροπής είναι βάση συζήτησης. Δεν έχουμε πει ότι ικανοποιούν τις θέσεις της Ελλάδας. Η θέση της Ελλάδας είναι για υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ό οποίος δεν θα δημιουργήσει συνθήκες να μένουν στη χώρας μας δυσανάλογοι πρόσφυγες απ’ ό,τι ως χώρα θα έπρεπε να σηκώσουμε… Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εμφανίζεται με την υποχρέωση ανακατανομής προσφύγων και με την υποχρέωση επιστροφών με στήριξη άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε περίπτωση που άλλες χώρες έχουν την ικανότητα και τις σχέσεις με συγκεκριμένες χώρες να κάνουν επιστροφές. Έχουμε κόσμο που πρέπει να επιστραφεί είναι η αλήθεια, αλλά το βασικό θέμα που υπάρχει είναι ότι δεν τους δέχονται πίσω οι χώρες προέλευσης. Κάνουμε απελάσεις και επιστροφές αλλά όχι στον βαθμό που χρειάζεται”.

Για την επίθεση στο γραφείο του από μέλη του Ρουβίκωνα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός επεσήμανε: “Ήρθαν στο πολιτικό μου γραφείο που είναι άδειο, δεν το χρησιμοποιούμε και έβαψαν τους διαδρόμους της πολυκατοικίας. Νομίζουν κάποιοι ότι έτσι κάνουν πολιτική, μία απαράδεκτη ενέργεια, ήρθε η αστυνομία, έχει πάρει τις φωτογραφίες αυτών που ήταν γιατί υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, από εκεί και πέρα είναι θέμα των διωκτικών Αρχών”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ