Ο «Ηρακλής» του Αιγαίου και οι «ροπαλιές» στη Μεσόγειο – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ένταξη του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) «Ηρακλής» στο Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί τη δεύτερη δωρεά σε πλοία του τύπου από το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το πρώτο πλοίο «ΑΤΛΑΣ Ι» έχει ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από τον περασμένο Νοέμβριο με τον μεγαλύτερο «Ηρακλή» να… πιάνει δουλειά από τον περασμένο μήνα.

Ο «Ηρακλής», λόγω μεγέθους, προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Αποτελεί το μόνο πλοίο διάσωσης υποβρυχίων, όπως και το ΑΤΛΑΣ, κάτι που τους προσδίδει μονοπωλιακό πλεονέκτημα σε όλη την Μεσόγειο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνεργασίες με ξένα πολεμικά ναυτικά.

Όμως ο ΗΡΑΚΛΗΣ έχει ακόμη δυο πλεονεκτήματα. Το πρώτο ότι – μαζί με τον ΑΤΛΑΣ Ι – μπορούν να χρησιμεύσουν ως βοηθητικά σε πλατφόρμες γεωτρήσεων και το δεύτερο ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε ανάγκη μεταφοράς των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και τεθωρακισμένων. Όπως επίσης και η δυνατότητα μεταφοράς πυραυλικών συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του, όπως φαίνεται και στις εντυπωσιακές φωτογραφίες του enikos.gr, η γέφυρα προσφέρει οπτική επαφή 360 μοιρών ενώ ο χειρισμός του πλοίου μπορεί να μεταφερθεί όλος από το μπρος στο πίσω μέρος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ