Μητσοτάκης: Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος – Τι είπε για την Τουρκία και τον Ερντογάν

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τις πληροφορίες για διαμεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να πέσουν γέφυρες διαλόγου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Καλογρίτσα απάντησε στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και ειδικά για το τηλεφώνημα με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, αλλά όχι επειδή το ήθελα εγώ.Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.» Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. «Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε”. Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “είναι παράνομο” και ότι “η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της”. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση». Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε μεσολάβηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου για το τηλεφώνημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές». Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. «Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.» Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο».

Για την υπόθεση ΚαλογρίτσαΓια τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα σχετικά με την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Πρωθυπουργός είπε πως το 2016 είχε μιλήσει και ο ίδιος στη Βουλή. «Το 2016 έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη». Για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση. Για τις αποκαλύψεις γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα θα αποφανθεί η βουλή».

«Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών. Η δημοκρατία μας είναι πιο στέρεη, πιο ενισχυμένη, μεσολάβησε και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δικό μου μέλημα να κοιτώ στο μέλλον και ταυτόχρονα να διασφαλίζω με θεσμικό τρόπο ότι οποιαδήποτε υπόθεση θα διερευνάται», συμπλήρωσε. Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας». Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για «εκκωφαντική εκδίκηση της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας ζυγαριά βάζοντας από τη μια πλευρά το δήθεν το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα».

Για τη λίστα με τα ΜΜΕ

Σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ και τα ποσά που χορηγήθηκαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν». Και συμπλήρωσε: «Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς. Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ