Κατρούγκαλος: Δεν έχει πυξίδα η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

Για εξωτερική πολιτική «χωρίς πυξίδα» έκανε λόγο ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Νίκο Δένδια.

«Ανησυχούμε. Ανησυχούμε γιατί δεν έχει αυτή τη στιγμή πυξίδα η διπλωματία μας. Για αυτό ζητήσαμε, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί θεωρούμε ότι δεν αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης. Δεν αρκεί να αλιεύουμε δηλώσεις συμπαράστασης από τις φιλικές χώρες προς εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας χτυπούν στον ώμο χωρίς να υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα από την υποστήριξη αυτή» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Και συνέχισε: «Ήρθε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο κ. Μπορέλ , συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε λέξη, όχι απλώς για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της να στείλει πλοία εντός της υφαλοκρηπίδας μας ή να επαναλάβει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στο Αιγαίο. Δεν ζήτησε καν το αυτονόητο, την άμεση συμμετοχή της χώρας στον ευρωτουρκικό διάλογο. Ακόμη και εκεί που μας ενδιαφέρει άμεσα, όπως το προσφυγικό και είμαστε αποκλεισμένοι. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία στην γερμανική προεδρία, οι ελληνοτουρκικές διαφορές να γίνουν ευρωτουρκικές. Και οι κόκκινες γραμμές μας, κόκκινες γραμμές της Ευρώπης».

«Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον κ. Υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη διαπραγμάτευση. Ξέρουμε ότι και η Αίγυπτος έχει τα δικά της συμφέροντα. Το θέμα δεν είναι τι κάνει η Αίγυπτος. Είναι τι κάνουμε εμείς. Και εδώ, κατά τη γνώμη μας, λείπει η ενεργητική διπλωματία. Γιατί δεν επεκτείναμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στο Ιόνιο; Πριν έπρεπε να γίνει από την υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία έπρεπε να γίνει αυτό, αλλά ας το κάναμε έστω μετά. Ένα πρώτο βήμα που θα προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και σε άλλα σημεία. Και στη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και αλλού» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός. Ούτε θα επαναλάβουμε εναντίον της κυβέρνησης τις κατηγορίες περί προδοσίας, την οποία είχε απευθύνει σε βάρος μας η Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνο για την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει όμως η διπλωματία μας να ξαναβρεί το νήμα της ενεργητικής πολιτικής και της στρατηγικής με πυξίδα, που είχε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχούμε πολύ», κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ