Μητσοτάκης για συμφωνία με Ιταλία: Η Ελλάδα έχει τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της – ΒΙΝΤΕΟ

Στη συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ Αθήνας και Ρώμης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “η Ελλάδα έχει τη γνώση, την περηφάνια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε, όπου και όπως πρέπει”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “χθες η Ελλάδα υπέγραψε την πρώτη στην ιστορία της συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε συνεργασία με την Ιταλία ορίστηκαν οι θαλάσσιες περιοχές που θα μπορεί να αξιοποιεί κάθε χώρα. Και με οδηγό τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα νησιωτικά εδάφη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα χερσαία. Είναι πολύ σημαντικό για την εθνική στρατηγική της χώρας μας”.

Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία “αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που αντιμετωπίζει μια εκκρεμότητα 40 ετών” και ταυτόχρονα “ένα διεθνές γεγονός που καθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, πολιτικό και νομικό δεδομένο για ολόκληρη την περιοχή”.

“Η Ελλάδα έχει τη γνώση, την περηφάνια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της όποτε, όπου και όπως πρέπει”, είπε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως “με τη γειτονική Ιταλία πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά. Μια εστία ειρήνης και συνεργασίας για το κοινό συμφέρον. Τέτοιες διμερείς συνθήκες εύχομαι να βρουν γόνιμη συνέχεια και μεταξύ άλλων κρατών της περιοχής”.

Τόνισε στη συνέχεια ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά ήταν αποτέλεσμα συστηματικής και αθόρυβης δουλειάς και αποδεικνύει ότι “η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει εθνική αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το εθνικό δίκαιο”.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του “που αυτή την εθνική επιτυχία τη χαιρέτισε ουσιαστικά το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας” για να τονίσει ότι “σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχουν ανούσιες διαφορές και κομματικές εντάσεις”. Και διατύπωσε την ευχή “το κλίμα αυτό της εθνικής συναίνεσης το οποίο πάντα αναζητώ να διατηρηθεί και γιατί όχι να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα, όπως το ζήτημα της Παιδείας που συζητάμε σήμερα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ