Κορονοϊός: Έλλειψη εργατών στον πρωτογενή τομέα – Προτάσεις Τάσου Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση

Επιστολή στους Υπουργούς Εργασίας, Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στον Διοικητή του ΟΑΕΔ έστειλε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης, που εντείνεται λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι λόγω της πανδημίας έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις έμπειρων εργατών ακόμα και από χώρες της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία). Με δεδομένο ότι σε 15 ημέρες ξεκινούν σημαντικές αγροτικές εργασίες, ο νεοεκλεγείς βουλευτής κατέθεσε στους υπουργούς συγκεκριμένες προτάσεις:

Πρώτον, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ να διακόπτουν προσωρινά το επίδομα ανεργίας μέχρι και 2 μήνες, προκειμένου να μπορούν να απασχολούνται ως έκτακτοι εργάτες στον πρωτογενή τομέα, με καθεστώς εργόσημου.

Δεύτερον, να εξεταστεί η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που να επιτρέπει στον ΟΑΕΔ την επιδότηση εργασίας στους συγκεκριμένους εργάτες γης.

Τρίτον, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άφιξη εργατών γης (για παράδειγμα στις καπνικές καλλιέργειες της Μακεδονίας και της Θράκης), θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα για ελεγχόμενη έλευση κοινοτικών εργατών στην Ελλάδα και η παραμονή τους σε αυστηρή 14ήμερη καραντίνα, υπό τον όρο ότι ο εργοδότης εξασφαλίζει χώρο φιλοξενίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ