Επιστολή Μηταράκη στους δημάρχους του Β. Αιγαίου

Με επιστολή του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προχώρησε στην ενημέρωση των Δημάρχων των νησιών του Β. Αιγαίου (Δήμοι Λέσβου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Χίου Δυτικής Σάμου, Κω και Λέρου) για την αναστολή λειτουργίας, λόγω των επειγουσών συνθηκών δημόσιας υγείας, της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και για την ανάγκη να τεθούν σε απομόνωση όσοι εισέλθουν στην χώρα από την 1η Απριλίου 2020.

Επιπλέον, ανέφερε ρητά την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει είτε προσωρινές δομές είτε την ενοικίαση ξενοδοχείων για διαμονή ευπαθών ομάδων, με την τελευταία να προτιμάται ως λύση και βάση συναίνεσης από τον ίδιο.

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής για την Πολιτική Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), η Ευρωπαία Επίτροπος, κ. Ylva Johansson, υπογράμμισε ότι η ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων προκρίνεται ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων εξακολουθεί να υπεκφεύγει και να εξετάζει το ζήτημα με ελαφρότητα. Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις συγκεκριμένων Δήμων:

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

O Δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην απάντηση δεν προτείνεται κάποιο ξενοδοχείο.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟY

Με απόφαση έκτακτου Δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύει στο Υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Ο Δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ο Δήμος Μυτιλήνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει την επίβλεψη των μέτρων που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ. Στην επιστολή του αναφέρει ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για την φιλοξενία τους, χωρίς να τον υποδεικνύει.

ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Μετά από διαβούλευση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια. Αντ’ αυτού ζητείται η ναύλωση πλωτού χώρου (πλοίου) καραντίνας.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υποδεικνύεται κανένας χώρος ειδικής απομόνωσης, ενώ αντίθετα προτείνεται η ναύλωση θαλασσίου μέσου που θα πλέει ανάμεσα στα 5 νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες ασύλου.

ΔΗΜΟΣ ΚΩ

Ο Δήμος Κω ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες στη χώρα από 1η Μαρτίου και μετά, χωρίς να προτείνει άλλο χώρο. Και τονίζει ότι δε διαθέτει άλλο χώρο, απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, στο αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης για την ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ

Ο Δήμαρχος Λέρου, σε επιστολή του, καλεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υγειονομική προστασία του νησιού. Ωστόσο, δεν προτείνει κάποιο σχετικό χώρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ