Τουρκικός παροξυσμός πάνω από ελληνικά νησιά: Εικονικός… πόλεμος με σκληρές αερομαχίες

Του Χρήστου Μαζανίτη

Αργά αλλά σταθερά οι Τούρκοι προσπαθούν να χτίσουν ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Μετά το αρχικό σοκ από την αλλαγή στάσης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με την εφαρμογή του «δόγματος μηδενικής ανοχής» που αποκαλύψαμε στο enikos.gr, οι Τούρκοι υιοθέτησαν ένα νέο τρόπο δράσης και προκλήσεων. Αυτών των υπερπτήσεων πάνω από συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για νησιά που έχουν πολλαπλώς βάλει στο στόχαστρο της ρητορικής των αμφισβητήσεων την τελευταία διετία, μετά την θέσπιση του δοσίματος της γαλάζιας πατρίδας (mavi vatan) ως επίσημη εθνική γραμμή. Τα νησιά αυτά περιλαμβάνονται μέσα στο «μπλε» των τουρκικών αξιώσεων και είτε τα στοχοποιούν ως δήθεν κατεχόμενα από την Ελλάδα εδάφη είτε τα καταγγέλλουν ως παράνομα στρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Κι επειδή οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν μεγάλο όγκο στείλει στα ανατολικά σύνορα στις επιχειρήσεις με την Συρία, πασχίζουν να δείξουν ότι έχουν την δυνατότητα να συντηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την ένταση στο Αιγαίο. Τα παραπάνω έχουμε ξαναγράψει στο enikos.gr, ως εκτιμήσεις από έμπειρους γνώστες των επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, στον… πόλεμο των αριθμών και της στατιστικής η Τουρκία δείχνει ότι εφαρμόζει την τακτική της συνήθειας ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να επιβάλει. Διότι η καθημερινές υπερπτήσεις δημιουργούν από ένα σημείο και μετά ρουτίνα και σε επόμενο χρόνο… απάθεια. Με τελική κατάληξη την διαμόρφωση τετελεσμένου. Αυτό είναι κάτι που έχει αντιληφθεί και αποκωδικοποιήσει εγκαίρως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και γι’ αυτό τον λόγο οι Αεροπόροι των ελληνικών μαχητικών επιδίδονται κατόπιν σαφών εντολών σε πιο σκληρές αναχαιτίσεις και εμπλοκές. Έτσι, μπορεί η στατιστική να δείχνει ότι έχουν σημειωθεί πέντε υπερπτήσεις σε 5 λεπτά, όμως αυτές έχουν γίνει από το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών που μετά την πρώτη είσοδο στον Εθνικό Εναέριο χώρο προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ελληνικά μαχητικά που τα κατεδίωξαν.

Πάντως, οι αριθμοί είναι καθρέφτης των τουρκικών προθέσεων, και της νέα τακτικής που έχουν υιοθετήσει:

ΜΗΝΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ

Φεβ.2019 245 0 16

Φεβ. 2020 495 46 69

Ίαν. 2019 338 7 33

Ίαν. 2020 597 62 69

Ίαν. & Φεβ. 2019 583 7 138

Ίαν. & Φεβ. 2020 1.092 108 49

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ