Αυτό είναι το μνημόνιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο – Τι προβλέπει

Συνυπέγραψαν το συνυποσχετικό UEFA, FIFA και Κυβέρνηση στη συνάντηση στο Μαξίμου που κράτησε 35 λεπτά.

Ο βασικός άξονας συζήτησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκπροσώπους FIFA και UEFA βασίστηκε στη διαφθορά, στη διαιτησία και τη βία.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά τα θέματα που συζητήθηκαν για την επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι τρεις πλευρές μίλησαν για το VAR (στο οποίο πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις), για την εκλογή νέου προέδρου στην ΕΠΟ αλλά και για την επαγγελματική διαιτησία.

Στόχος είναι να τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα και να μπουν οι βάσεις για ένα πολύ καλύτερο επόμενο πρωτάθλημα.

«Πήραμε την πολιτική απόφαση να καθαρίσουμε το ποδόσφαιρο. Ζητάμε τη βοήθειά σας γι’ αυτό το σκοπό. Θέλουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο αγαπητά σπορ στην Ελλάδα και το προϊόν αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτό που θέλουμε. Είμαι ενθουσιασμένος που υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία, η οποία δείχνει την πρόθεσή μας να βελτιώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντρ Τσεφερίν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα βρει τη λύση από μόνο του. Χωρίς βοήθεια. Αυτή η συμφωνία δε σημαίνει την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά τη θέλησή της για να βοηθήσει.

Έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά τοπ χώρα, όπως ήταν το 2004».

Ο θρίαμβος της Πορτογαλίας έφερε την παρέμβαση του πρωθυπουργού: «Ήταν, αλλά δεν την εκμεταλλευτήκαμε. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο ποδόσφαιρο για την αυτοϊασή του, αλλά με κατεύθυνση και καθοδήγηση. Πιστεύω πως η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Εφόσον θέλουμε το ποδόσφαιρο να αυτοϊαθεί. Ήδη τον τελευταίο μήνα έχουμε δει πρόοδο στη συμπεριφορά όλων».Οι βασικές προβλέψεις των Συνυποσχετικών που υπεγράφησαν ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στις UEFA / FIFA

Υποχρεώσεις των UEFA / FIFA

  • Οι UEFA / FIFA θα εκπονήσουν εντός τριών (3) μηνών από την υπογραφή του παρόντος Συνυποσχετικού μία ολιστική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
  • Η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές, στις οποίες θα συγκαταλέγονται ενδεικτικά:
  • Η δομή και η οργάνωση των διοικητικών οργάνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου
  • Η αδιαβλητότητα του παιχνιδιού (ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του στησίματος αγώνων, της διαφθοράς και της χρήσης αναβολικών ουσιών) στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
  • Η αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο
  • Το σύστημα διαιτησίας
  • Οι UEFA / FIFA θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δια των θεσμικών μέσων της τελευταίας.
  • Οι UEFA / FIFA θα αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα.
  • Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA / FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Δείτε εδώ το συνυποσχετικό για το ποδόσφαιρο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ