• Πέρασε με 293 ψήφους από την τουρκική Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη - Ερντογάν: Δεν θα μας μάθετε εσείς ναυτικό δίκαιο

  11:30 μμ, Πέμπτη 05 Δεκ 2019 11:30 μμ, Πέμπτη 05 Δεκ 2019

  Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

  Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti), ενώ το καταψήφισε μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

  Νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Βολκάν Μπoζκίρ.

  Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του Μνημονίου Συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

  Μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο σχετικά με την έγκριση της επικύρωσης του Μνημονίου Συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

  Ερντογάν: Δεν θα μας μάθετε εσείς ναυτικό δίκαιο

  Aμετανόητος για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραμένει ο Ερντογάν με νέες δηλώσεις του από το Λονδίνο.

  Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ωστόσο είπε πως αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “θα γίνει αυτό το βήμα”.

  Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.

  “Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο; Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα”, είπε.

  Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

  Στην τουρκική Βουλή κατατέθηκε το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και ο χάρτης με όλες τις συντεταγμένες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες.

  Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

  Ωστόσο είπε πως αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης “θα γίνει αυτό το βήμα”.

  Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. “Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα”, είπε.

  Πηγή: ΑΜΠΕ, Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα