Προσφώνηση του Παυλόπουλου κατά το επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμή των συμμετεχόντων Προέδρων της 15ης Συνόδου του Arraiolos στο Προεδρικό Μέγαρο

Στη μεγάλη μάχη που έδωσε η Ελλάδα, αλλά και στις θυσίες που υπέστη ο Ελληνικός Λαός, όχι απλώς για να μείνει στην Ευρώπη, αλλά για να μπορεί σήμερα, με αισθήματα υπερηφάνεια, τιμής και αισιοδοξίας, να μοιραστεί το κοινό όραμα για την ΕΕ, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμή των συμμετεχόντων Προέδρων της 15ης Συνόδου του Arraiolos στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε όλους εκείνους τους Προέδρους, που από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, του συμπαραστάθηκαν, όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στον ελληνικό Λαό, στην Ελλάδα. «Γιατί ξέρουμε όλοι οι Έλληνες από ποιες περιπέτειες χρειάστηκε να περάσει η Ελλάδα για να είμαστε σήμερα εδώ, με αισθήματα υπερηφάνειας, τιμής και αισιοδοξίας, να μοιραστούμε αυτό το όραμα» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ομολόγους του, τους υπενθύμισε, ότι «εκείνες τις ώρες ζούσατε τον αγώνα, που έδινα προσωπικά, για να σταθεί ο Τόπος όρθιος, για να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει όπως την είχαν φαντασθεί όλοι εκείνοι, οι οποίοι συνέβαλλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο να υπερασπισθεί τον εαυτό της. Μέσα από τον Πολιτισμό της, την Ιστορία της και την προοπτική της να υπερασπισθεί -και εκείνη- την Ευρώπη».

Ακολούθως τόνισε «Δεν θα ξεχάσω ποτέ, παίρνω μαζί μου πάντοτε εκείνες τις αναμνήσεις, γιατί εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Σας κοιτώ στα μάτια, ιδίως εκείνους -το τονίζω- που μοιρασθήκαμε αγωνίες, χωρίς ποτέ να βγάλετε έστω και μια φορά προς τα έξω, τι σήμαιναν εκείνες οι αγωνίες. Δεν χρειάζεται να πούμε τι κάναμε τότε, αρκεί που το ζήσαμε. Για την Πολιτική, αυτό έχει σημασία. Τι αφήνεις πίσω σου, τι αφήνεις για τον Τόπο σου και, βεβαίως, αυτό να γεμίζει την ψυχή σου, και κυρίως, να γεμίζει τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησες το Δημόσιο Συμφέρον».

Στο ίδιο ύφος υπογράμμισε «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε -γι΄ αυτό είναι σήμερα εδώ ο Πρωθυπουργός- για να σας ευχαριστήσουμε όλοι μαζί, όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όλοι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι του ελληνικού πολιτικού συστήματος γιατί δώσαμε αυτό τον Αγώνα. Δεν τον δώσαμε εις μάτην: Ο Αγώνας αυτός δικαιώνεται και θα δικαιώνεται. Σας υποσχόμαστε ότι θα φανούμε αντάξιοι, και αυτής της εμπιστοσύνης αλλά και της προοπτικής της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην « Διακήρυξη των Αθηνών» υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά, που όλοι εμείς οι μη Εκτελεστικοί Πρόεδρου συναντηθήκαμε εδώ στην Αθήνα και βγάλαμε μια κοινή κραυγή αγωνίας αλλά ταυτόχρονα και μια κραυγή ελπίδας για την Ευρώπη των Λαών μας αλλά και την Ευρώπη του Πλανήτη, η οποία πρέπει να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί.

«Σας ευχαριστώ γιατί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι εκείνων που ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να φανούμε αντάξιοι για ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα που στηρίζεται στους Πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Πάνω στους Πυλώνες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως στον Πυλώνα του Ανθρώπου, γιατί αυτή είναι η Ευρώπη μας. Και αυτή την Ευρώπη θα την υπηρετήσουμε και θα την υπερασπιστούμε σε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» πρόσθεσε .

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν μπορεί πλέον η Ευρώπη να είναι απούσα στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων που προλαμβάνουν τα γεγονότα, δεν τα ακολουθούν, και τους κάλεσε να πάρουν μαζί τους, ένα κομμάτι από την Ελλάδα, ένα κομμάτι από την Αθήνα. «Το έχουμε ανάγκη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ