Μήνυμα Δένδια: Η Κύπρος δεν είναι μόνη – Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας αφορούν το σύνολο της ΕΕ

Μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λευκωσία.

“Η Κύπρος δεν είναι μόνη”, τόνισε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος, θα ενημερώσουν την επόμενη εβδομάδα τους εταίρους, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και “θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της”, τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως στην παρούσα συγκυρία “οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται”.

“Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής”, τόνισε και υπογράμμισε πως ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Πομπέο επί του ζητήματος. “Ο ίδιος έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα όπου βρισκόταν. Συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι “αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις”.

“Όπως συνηθίζω να λέω, η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα”, είπε ο κ. Δένδιας και διαμήνυσε ότι “η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου”.

Παράλληλα, όπως τόνισε, συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. “Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο”, είπε και κατέστησε σαφές ότι “η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί”.

“Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο”, κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ