Μάχη για τα νέα μέτρα

Σκληρή μάχη δίνει το οικονομικό επιτελείο για πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να μην ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα λόγω της «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό. Ένα αίτημα που έθεσε και ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Τρόικα στο μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά είναι ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται στην ύφεση η οποία συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά.

«Θα υπάρξουν μακροοικονομικά σενάρια για φέτος και τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεκτιμούν τη μεταβολή που έχει επέλθει στο μέγεθος της ύφεσης. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη εκτίμηση από τους εταίρους για το πώς εξελίσσεται το μακροοικονομικό σενάριο για τη χώρα» τόνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν να αναγνωρίζουν το πρόβλημα ωστόσο απέφυγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση υποστηρίζοντας πως είναι νωρίς ακόμα για να βγουν τέτοια συμπεράσματα. Άλλωστε όπως είπαν πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή και την πορεία του προγράμματος.

Παζάρι για τις δόσεις

Αρνητική στάση κράτησαν οι κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στο αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα να δοθεί το δικαίωμα στους φορολογούμενους να πληρώσουν έως και 10 δόσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας. Η τρόικα εξέφρασε την άποψη ότι τα περισσότερα έσοδα θα πάνε στον προϋπολογισμό του 2013 με αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απόκληση από τους στόχους του προγράμματος.

Το οικονομικό επιτελείο απάντησε πως με την αύξηση των δόσεων υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν με καλύτερο τρόπο και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία.

Έτσι από τις 10 δόσεις που πρότειναν αρχικά έπεσαν στις 7 δόσεις για όσους έχουν εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ, αλλά και σ αυτό το αίτημα οι Τροικανοί απέφυγαν να απαντήσουν.

Την Κυριακή νέα συνάντηση – Στον «αέρα» τα ισοδύναμα

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα πιέσει την Τρόικα στην νέα συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή να δώσει την τελική της απάντηση για το αν δέχεται τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να μην περικοπούν κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια αλλά και για να πάρουν το επίδομα οι κτηνοτρόφοι.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων μέτρων από αυτά που έχουμε προτείνει εμείς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Εκκρεμεί να δούμε τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που έχουμε ζητήσει, έτσι ώστε να ξέρουμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και τις εκκρεμότητές μας. Μιλάμε κυρίως για τον προσδιορισμό των ισοδύναμων για τα ειδικά μισθολόγια» ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται οι περικοπές να έχουν ακόμα και αναδρομική ισχύ.

Το πλαφόν στις συντάξεις θα κλείσει πιθανότατα στα 2400 ενώ πάντα είναι στο τραπέζι και η μείωση κατά 10% στις συντάξεις από 1400 και πάνω, ενώ σημαντική μείωση θα υπάρξει και στο εφάπαξ, τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα αποτελέσουν παρελθόν και θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των συμβασιούχων.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ που ήταν και αυτή στο τραπέζι των περικοπών θα παραμείνει ως έχει.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ