Το «κλείδωμα» και ο τσακωμός

Πήρε επάνω του την απόφαση ο Πρωθυπουργός να «κλειδώσει» τώρα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να παραμείνουμε στο ευρώ» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη. Δικαιολόγησε μάλιστα αυτήν του την φράση αναφερόμενος στα όσα του είχαν πει οι κύριοι Μπαρόζο, Ρομπάϊ αλλά και οι επικεφαλής της Τρόικας. «Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δείχνοντας την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει. Κύριος στόχος είναι να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της απέναντι στους δανειστές και τους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Τσακωμός Βενιζέλου – Στουρνάρα

Η ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μάξιμου ήταν από την αρχή ηλεκτρισμένη. Η φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν «υπονομευμένη» η συνάντηση του με την Τρόικα και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αρκετά για να είναι τα πνεύματα οξυμένα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με… το καλησπέρα επιτέθηκε στον υπουργό οικονομικών θεωρώντας τον υπεύθυνο για την ιδιαιτέρως αρνητική στάση που είχε η Τρόικα απέναντι του στην συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε και ανταπάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την στρατηγική που είχε ακολουθήσει την περίοδο που ήταν υπουργός οικονομικών. Την στιγμή που η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει παρενέβη ο Πρωθυπουργός και ζήτησε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Τι κατάσταση είναι αυτή. Άλλα είναι τα θέματα που μας απασχολούν τώρα και πρέπει να τα λύσουμε άμεσα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς και ξεκίνησε την εισήγηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες όση ώρα μιλούσε ο Πρωθυπουργός κανένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν τον διέκοψε. Λίγο πριν τελειώσει η σύσκεψη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να του είπε «Τις απόψεις μου τιςξέρεις, αλλά εσύ είσαι ο Πρωθυπουργός και εσύ θα πρέπει να αποφασίσεις και να πάρεις την ευθύνη».

Το δείπνο Σαμαρά – Στουρνάρα

Λίγες ώρες πριν από την τελική συμφωνία των μέτρων με την τρόικα ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών δείπνησαν σε γνωστό εστιατόριο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας τρώνε μαζί και τα δύο δείπνα έγιναν μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μάξιμου. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν οι δύο άντρες ενώ παράλληλα δείχνει και την στήριξη του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα μετά μάλιστα και την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συζήτησαν λεπτομερώς την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και την πορεία τον αποκρατικοποιήσεων.

Νέες συσκέψεις «κορυφής» την ερχόμενη εβδομάδα

Πιθανότατα την Τρίτη θα γίνει η μία από τις δύο συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους κυβερνητικούς εταίρους. Η πρώτη θα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και η δεύτερη την επιτάχυνση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε τα πρώτα χρονοδιαγράμματα στην πρώτη σύσκεψη που είχε με το νέο προεδρείο του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων και τους δύο συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται μέχρι την συνάντηση που θα έχει με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να έχει και τα πρώτα στοιχεία στα χέρια του.Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ