Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Αν η ΕΕ μας επιβάλει μέτρα θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο

Νέες απειλές εκτόξευσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λάβει μέτρα εναντίον της Άγκυρας, τότε αυτή θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο.

“Η προσδοκία μας είναι ξεκάθαρη. Να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας θα απαντήσουμε, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ. «Πέρασε» ως έχει το κείμενο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Τι προβλέπει

Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων με τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Philenews, η διορία που είχαν οι χώρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία, έληξε χθες. Πληροφορίες αναφέρουν πως καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, κατά συνέπεια το κείμενο «πέρασε» ως έχει.

Στο κείμενο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως «η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες».

Η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων τη Δευτέρα, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Philenews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ