Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Διεθνοποιήσαμε τις τουρκικές προκλήσεις λέει το ΥΠΕΞ – Ξέσπασε κόντρα Κατρούγκαλου με Λοβέρδο

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που απείχε αυτοβούλως και της Χρυσής Αυγής, που δεν προσκλήθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αυτή διεξήχθη “σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης”, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, “αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Κατρούγκαλος “εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες”. “Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση. Τονίσθηκε, τέλος, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πυρά από Λοβέρδο – Για “θλιβερή παραφωνία” κάνει λόγο ο Κατρούγκαλος

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που συμμετείχε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής στο ΕΣΕΠ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση “ανευθυνότητα” και “προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας”.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως “η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή επί επτά μήνες τί έκανε; Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιό λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών;”.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνει, επίσης το ερώτημα “και ακόμη για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις”, για να καταλήξει στη δήλωσή του “η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας”.

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του Γιώργου Κατρούγκαλου, σημειώνει ότι οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου “αποτελούν θλιβερή παραφωνία ενός Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επεδίωξαν τη συζήτηση τού πολύ σοβαρού θέματος της τουρκικής παραβατικότητας στο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ με όρους εθνικής ευθύνης και συναντίληψης”.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, “το ζητούμενο από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ δεν είναι η προβολή της συμμετοχής των μελών του, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό όφελος. Είναι η επιβεβαίωση της εθνικής στρατηγικής, που οδήγησε στη σημαντική διπλωματική επιτυχία της λήψης, για πρώτη φορά, ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας”. Η ανακοίνωση καταληκτικά υπογραμμίζει πως ο ελληνικός λαός περιμένει από τα κόμματα υπευθυνότητα στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και επίδειξη πνεύματος εθνικής ενότητας.

Κουμουτσάκος για συνεδρίαση ΕΣΕΠ: Είχε περισσότερο σημειολογική αξία, παρά ουσιαστική

Αναφερόμενος στο τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι “είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική”.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως “ήταν η τελευταία πριν από την εκλογική αναμέτρηση, συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Αντιλαμβάνομαι ότι είχε μια περισσότερο σημειολογική αξία παρά ουσιαστική. Σημειολογική υπό την έννοια ότι ένα όργανο στο οποίο συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκαλείται για να συζητήσει ζητήματα που δημιουργεί η προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία ‘ενημερώθηκαν’ οι πολιτικές δυνάμεις” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα θέματα που έθεσε ο ίδιος κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι “από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών”. Ενδεικτικά μίλησε για μία εκ των ερωτήσεων που έθεσε: “αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα”.

Η απάντηση που έλαβε, είπε ο κ. Κουμουτσάκος είναι ότι “η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία” και συμπλήρωσε: “Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα”.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: “Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ