Μητσοτάκης: Η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας αρχίζει άμεσα

«Η πλήρης ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας της χώρας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με εθελοντές δασοπυροσβέστες, κατοίκους αλλά και μαθητές που συμμετείχαν στη δράση της Νέας Δημοκρατίας «Υμηττός-Γινόμαστε Εθελοντές», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Με τη φράση «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να κάνουμε πάντα το καλύτερο», ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας ώστε η Ελλάδα να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, μιλώντας με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, δεσμεύθηκε ότι εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αφού αντιμετωπίσει με την υπάρχουσα δομή τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα φροντίσει ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο για την ριζική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Και αυτό όπως είπε, ώστε ήδη από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας για το καλοκαίρι του 2020.

Από την πλευρά τους, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τον εθελοντισμό αλλά πρότειναν και λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα που ανέφεραν για να καταγγείλουν το υδροκέφαλο κράτος με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι οδηγοί υδροφόρων δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους διότι τους σταματούν στα διόδια για έλεγχο και χρειάζονται να πείσουν όχι μόνον τους υπαλλήλους αλλά και τους προϊσταμένους τους ότι με τα οχήματά τους θέλουν απλά να συμβάλουν στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Ο κ. Μητσοτάκης αφού άκουσε τις εξόφθαλμα λογικές παρατηρήσεις τους, δεσμεύθηκε να δώσει άμεσες λύσεις για να καταπολεμηθεί η νοσηρή γραφειοκρατία. «Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά σε μία κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στην προστασία των περιαστικών δασών, καθώς η επιβίωση τους επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. «Τα περιαστικά δάση της Αθήνας είναι απόλυτης προτεραιότητας διότι από αυτά εξαρτάται το μικροκλίμα ολόκληρου του λεκανοπεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης, με ασκήσεις εκκένωσης, εκπαίδευσης και έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιών. Και επανέλαβε κάτι που πλέον δεν χωρά καμίας αμφισβήτησης. Ότι «αν στο Μάτι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, όταν όλοι συνειδητοποίησαν ότι το μέγεθος της απειλής, θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ