«Εντολή» της Βουλής στην κυβέρνηση να εκκινήσει ενέργειες διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

“Εντολή” στην κυβέρνηση να κινήσει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα δώσει σήμερα το βράδυ η Βουλή.

Χθες γνωστοποιήθηκε η πρόταση την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα θέσει σε ψηφοφορία κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια . Σύμφωνα με αυτή λαμβάνοντας υπ’όψιν το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές η Βουλή εντέλει την κυβέρνηση να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διεκδίκησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Προέδρου έχει η επανάληψη μιας πάγιας θέσης της χώρας ότι το ζήτημα των οφειλών παραμένει ανοικτό ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση αλλά και ότι το Ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του. Παράλληλα με τον πιο σαφή τρόπο υπερτονίζεται ότι δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Έκθεση της Επιτροπής οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν σε:

α)Πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, β) πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και συγγενών των θυμάτων γ)Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, δ)επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Η ίδια προσέγγιση εκτιμά ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται η απαίτηση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο που ανέρχεται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ κι η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ. Συνολικά το ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανερχόταν στις 31/12/2014 στα 269.547.005.854 ευρώ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ