Η Παπανάτσιου απέσυρε τη ρύθμιση για την εξαίρεση κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

Σε απόσυρση κομβικών διατάξεων οι οποίες αφορούσαν στη διάσωση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς από την κατεδάφιση και έθεταν εν κινδύνω το συνολικό πλαίσιο των διατάξεων για τον αιγιαλό εγείροντας ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προέβη στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Υπό την πίεση της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής η οποία από το πρωί επεσήμαινε ότι η διάσωση αυθαιρέτων δεν είναι συμβατή με τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος η υφυπουργός Οικονομικών κατέθεσε αργά το απόγευμα σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων αποσύροντας επί της ουσίας όλες τις διατάξεις οι οποίες αφορούσαν σε εξαίρεση από κατεδάφιση.

Μεταξύ άλλων η κ. Παπανάτσιου απέσυρε ρύθμιση η οποία όριζε ότι “μπορεί να εξαιρούνται από την κατεδάφιση, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική η ειδική διάταξη με απόφαση του υπουργού Οικονομικών έργα που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 αν αφορούν έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων ΑΠΕ”.

Παράλληλα διαγράφηκαν σωρεία αναφορών σε “εξαίρεση από κατεδάφιση” με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι η απόσυρση των επίμαχων ρυθμίσεων θα διασώσει το νομοσχέδιο από πιθανή κατάπτωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονα και πάλι μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων και με τη διευκρίνιση ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αδειοδοτεί επήλθε νέα αλλαγή με την οποία η φράση “αδειοδότησης” αντικαθίσταται από τη φράση παραχώρηση χρήσης.

Την ίδια ώρα πάντως ανέγγιχτη έμεινε η ρύθμιση για τη μείωση του τόκου υπερημερίας στις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, άρθρο για το οποίο επίσης είχαν εγερθεί ενστάσεις και η αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει αδικία εις βάρος των ιδιωτών.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ