• Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τη Novartis

  1:13 μμ, Τρίτη 09 Απρ 2019 1:13 μμ, Τρίτη 09 Απρ 2019

  του Γιώργου Λυκουρέντζου

  Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση Novartis η οποία συμπεριλαμβάνει το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

  Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να διανεμηθεί στα κόμματα το περιεχόμενο της.

  Η διαβίβαση της δικογραφίας θα σημάνει την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

  Η κίνηση των εισαγγελικών αρχών να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή όχι με με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών -υπενθυμίζεται ότι η Βουλή συγκρότησε ήδη από 2018 επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης- αλλά με αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας διαφοροποιεί τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το 2018.

  Η δικογραφία θα πρωτοκολληθεί και εν αντιθέσει με πέρσι, οπότε και είχε διανεμηθεί μόνο στους εμπλεκομένους, αυτή τη φορά θα διανεμηθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες οι οποίες εκπροσωπούνται στην αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας η οποία και θα επιληφθεί σε πρώτη φάση της δικογραφίας.

  Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και με βάση τον κανονισμό της Βουλής θα πρέπει να γνωμοδοτήσει προς την Ολομέλεια αν με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας προτείνει ή όχι την άρση ασυλίας του βουλευτή. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί είτε αυτοπροσώπως είτε δια υπομνήματος και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

  Σε δεύτερο στάδιο, το οποίο συνήθως ακολουθεί μία εβδομάδα μετά από τη συνεδρίαση και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής η οποία έπειτα από ονομαστική φανερή ψηφοφορία θα λάβει την τελική απόφαση για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή.

  Σε εκείνη την κρίσιμη συνεδρίαση τον λόγο πέραν από τον κ. Λοβέρδο μπορεί να λάβει και όποιος άλλος βουλευτής το επιθυμεί κάτι που δεν αποκλείει μια γενικευμένη συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών ή ακόμα και πολιτικών αρχηγών.

  Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προσώπων τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική δικογραφία εν ενεργεία βουλευτές και επομένως έχοντες δικαίωμα λόγου είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , ο οποίος είναι ο μόνος -προς το παρόν- βουλευτής για τον οποίον η υπόθεση αρχειοθετήθηκε αλλά και οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς.

  Πηγή: real.gr
  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα