Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Αντώνη Βγόντζα

Tα πολιτικά κόμματα καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα.

Όλοι αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Αντώνη Βγόντζα έναν δημοκρατικό αγωνιστή και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ενός τόσο επιφανούς μέλους της νομικής και πολιτικής ζωής του τόπου όπως είπε, τονίζοντας ότι «ο χαμός του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αφήνει ένα κενό στον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Υπήρξε από τις μεγάλες προσωπικότητες της νομικής και των δημοκρατικών αγώνων, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, σε ό, τι κι αν ανέλαβε, απ’ όποια θέση κι αν πέρασε. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε από το χουντικό καθεστώς και στάθηκε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών. Συνετέλεσε, μεταπολιτευτικά, στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων, ως σύμβουλος του Δημητρίου Τσάτσου.

Είχε ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ επιτέλεσε σημαντικό έργο ως μέλος της διακομματικής επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου κατά την επεξεργασία του ογκώδους αρχείου.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης-Αμερικής. Ήταν ένας γνήσιος δημοκράτης, επιφανής νομικός επιστήμονας, αγωνιστής, ενεργός πολίτης. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στους οικείους του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας & κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη. Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη & σεβασμό. Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη & η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλληπτήρια στην αγαπημένη του Πόπη & στους δικούς του ανθρώπους» ήταν το μήνυμα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Αντώνη Βγόντζα.

Ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε μια προσωπικότητα στρατευμένη στο δημοκρατικό κίνημα.

«Πέρασε στην αντίσταση κατά της Χούντας και υπήρξε στη μεταπολίτευση σύμβουλος του Δημήτρη Τσάτσου για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Είχε σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί να διαφωνήσαμε μαζί του πολιτικά πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου της δημοκρατικής μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Φίλης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Ο θάνατος του Αντώνη Βγόντζα προκαλεί θλίψη και αποτελεί μια σημαντική απώλεια για τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας. Αγωνιστής κατά της δικτατορίας, φυλακισμένος από το καθεστώς των συνταγματαρχών, υπήρξε συνήγορος των θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών, ενώ πρωτοστάτησε και στην αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων.

Κορυφαία προσωπικότητα της νομικής επιστήμης, με μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, αγωνίστηκε μέχρι τέλους για τις προοδευτικές ιδέες και τις πολιτικές ελευθερίες. Θερμά συλλυπητήριά στους οικείους του».

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό του ήθος και στους αγώνες του για το κόμμα.

Ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι εκ μέρους της ΝΔ προσθέτει και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

Ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρος του ΚΚΕ ανέφερε ότι με τον Αντώνη συμπορεύτηκε πολλές φορές μετά την δικτατορία και μπορεί όπως είπε, να είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές, όμως ήταν ένας αξιόλογος αγωνιστής και επιστήμονας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ