Τσιτουρίδης: «Έχω να μιλήσω πολιτικά με τον κ. Καραμανλή μία δεκαετία»

«Στις 26 Μαΐου οι Έλληνες πρέπει να κατανοήσουν ότι θα ψηφίσουν για 21 άτομα, από όλο το πολιτικό φάσμα, που τα προσεχή πέντε χρόνια πρέπει να κάνουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο: Πρώτον, θα ψηφίζουν για θέματα αρμοδιότητας της ΕΕ, που αφορούν τη ζωή και πορεία της Ένωσης, των κρατών και των λαών της και, δεύτερον, θα ελέγχουν πολιτικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο επικεφαλής των Ελλήνων Ριζοσπαστών, Σάββας Τσιτουρίδης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης «λέμε ένα μεγάλο “Ναι” στην Ευρώπη, αλλά όχι έτσι. Σε μία Ευρώπη όπου οι Γερμανοί δεν μπορούν να διαχειριστούν ορθολογικά τη μεγάλη τους δύναμη και πολλοί σπεύδουν πίσω από αυτή τη δύναμη, επιχειρώντας για τα δικά τους μικροκρατικά ή μικροκομματικά ωφελήματα χωρίς κριτική, πρέπει να προτάξουμε την ανάγκη να εφαρμόζουμε στην Ευρώπη, όλα τα κράτη, ό,τι αποφασίσαμε ως βάση της κοινής μας πορείας. Αν το κάνουμε, η τύχη και της Ευρώπης και της Ελλάδας και του λαού θα είναι καλύτερη».

Επιπλέον, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Δεν βρέθηκα στην πολιτική ζωή ως “λοχαγός του Καραμανλή”, ανεπάγγελτος ή κομματάρχης, όπως επιχειρούν κάποιοι να πουν τις τελευταίες ώρες. Μετά από διεθνή διαγωνισμό βρέθηκα εργαζόμενος ως νομικός σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, έφτασα στην πολιτική ζωή της χώρας και όταν τελείωσα την πολιτική μου πορεία στην Ελλάδα, ξαναγύρισα στη δουλειά μου στις Βρυξέλλες την τελευταία οκταετία».

Πέραν τούτων, ο κ. Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι έκλεισε τον κύκλο του στις Βρυξέλλες ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του Φεβρουαρίου, διευκρινίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να πολιτεύεται όντας ενεργό στέλεχος της Κομισιόν και υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της απουσίας του από τη χώρα, «με μία ομάδα ανθρώπων συνυπήρξαμε σε έναν όμιλο πολιτικού προβληματισμού, που αποτέλεσε τη βάση δημιουργίας ενός κόμματος επί σκοπώ κατάθεσης μίας ξεκάθαρης ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει ευρωεκλογών, που θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και καταθέτοντας μία ξεκάθαρη, απόλυτη άποψη, που λέει ότι όσοι επιχειρούν να πουν ότι οι ευρωεκλογές είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, καταθέτουν μία στρεβλή πολιτικά και αντιευρωπαϊκή άποψη».

Για το γιατί δεν παραμένει στη Νέα Δημοκρατία για να προωθήσει τα παραπάνω, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι «για πολλά χρόνια δούλεψα παραγωγικά στη ΝΔ. Εδώ και χρόνια, όχι τώρα, κατέληξα στην άποψη ότι η “απολιτική” (όχι η προγραμματική, πολιτική, ιδεολογική) ενότητα των κομμάτων είναι μέγεθος απείρως μικρότερο από το εθνικό συμφέρον. Εξετίμησα, όπως και ευρύς κύκλος από την Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, ότι οι αξίες, οι αρχές μας, οι απόψεις μας στο θέμα της Ευρώπης μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία».

Απαντώντας σε αυτούς που προσπαθούν να συνδέσουν την κίνηση ίδρυσης των Ελλήνων Ριζοσπαστών με το «καραμανλικό μπλοκ» εντός της ΝΔ, ο κ. Τσιτουρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω να μιλήσω πολιτικά με τον κ. Καραμανλή μία δεκαετία. Όποιος επιχειρήσει να συνδέσει αυτό το εγχείρημα με τον κ. Καραμανλή (ή οποιονδήποτε άλλον) αδικεί και αυτόν και εμάς που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία».

Για τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του νέου κόμματος, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι «θα παρουσιάσουμε το “μανιφέστο” μας για την Ευρώπη ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη σε 10 ημέρες, με την παράλληλη παρουσίαση ενός πρώτου κύματος υποψηφίων, το οποίο θα είναι νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, 30-35 ετών», ενώ θα ακολουθήσει δεύτερο και, ίσως, τρίτο κύμα, απορρίπτοντας και πάλι την αναφορά σε ονόματα νυν ή πρώην βουλευτών.

Τέλος, κλείνοντας δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει να μας ακούσει η μισή ΝΔ και αριστερότερα και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ και δεξιότερα και όλος ο ενδιάμεσος χώρος».Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ