Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει το κύρος και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις – ΒΙΝΤΕΟ

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες:

“Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, για την κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά το Brexit γνωρίζετε πως πήραμε μια καθαρή απόφαση με βάση τα δεδομένα που έχουμε σε σχέση με τους νομικούς περιορισμούς που έχει η ΕΕ καθώς είναι σαφές πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη παράταση σε ό,τι αφορά την οριστική συμφωνία πέρα από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε μία διαδικασία νομικά δεσμευτική, να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Συνεπώς με αυτά τα δεδομένα, η 22α Μαΐου, που είναι μία ημέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, είναι κρίσιμο ορόσημο, καθώς και ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πάρει την απόφαση αν θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, που είναι η 12η του Απρίλη. Συνεπώς η απάντηση στο αίτημα της Τερέζα Μέι για παράταση στην απόφαση για το brexit ήταν θετική έως τις 22 Μαΐου στον βαθμό που το βρετανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία. Αν έχουμε αρνητική απόφαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο τότε θα πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές οπότε η πιθανότητα παράτασης μπορεί νομικά να δοθεί προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Αλλιώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι την πιθανότητα μίας εξόδου χωρίς συμφωνία. Αυτά είναι τα δεδομένα” τόνισε ο Πρωθυπουργός και σχολίασε επιπλέον:

“Η δυσκολία της Μεγάλης Βρετανίας, μια πολύ σημαντική χώρα, στην απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύει ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης, δείχνει ότι καμία λύση εκτός ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γόνιμη. Εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες, εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για τη Βρετανία και για την ΕΕ που μπορεί να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος που μπορεί να έχει μια προοπτική είναι μέσα από την προσπάθεια εντός του πλαισίου της ΕΕ αν δώσουμε προοδευτικές λύσεις”.

Συνέχισε σε άλλο σημείο λέγοντας πως “στη συζήτηση για τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Κίνας η Ελλάδα παίζει στρατηγικό ρόλο, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διασυνδεσιμότητα, με το λιμάνι του Πειραιά. Δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελεί έναν πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Η Ελλάδα, μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει τα τελευταία 4 χρόνια να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει τον ρόλο και το κύρος της στις διεθνείς εξελίξεις, να εκπλήξει τους εταίρους της και να γίνει μέρος της λύσης. Η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ