Επίθεση σε Σημίτη και ΝΔ από τον Τσακαλώτο

Επίθεση στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας σε προεκλογική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας στη Νέα Ιωνία µε θέμα «Οικονομία και κοινωνία μετά τα μνημόνια», ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του µε ευθεία επίθεση στον Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας τον πρώην Πρωθυπουργό «πρόεδρο της επιτροπής εκείνων που δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση».

Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι είπε πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει επιδόματα στον κόσμο, αλλά να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να κάνει κάποια αυτοκριτική για τον δικό του ρόλο ως Πρωθυπουργού στα 8 από τα 13 χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης. «Σαν να μην είχε σχέση µε τις ιδέες περί Τρίτου Δρόμου, τις ιδέες για παγκοσμιοποίηση, τις υποσχέσεις που είχαν δώσει ο ίδιος και οι Σρέντερ, Κλίντον, Μπλερ, ότι θα έχουμε μία τέλεια παγκοσμιοποίηση και άρα τίποτα να φοβηθούμε» είπε και διερωτήθηκε αν ο κ. Σημίτης θεωρεί ή όχι µεταρρυθμίσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη µη περικοπή συντάξεων, την επιστροφή των συλλογικών συµβάσεων, τις αλλαγές του τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων και προμηθειών στην Υγεία κ.ά.

«Επί 20 χρόνια η λέξη μεταρρύθμιση ήταν μια “βρώμικη” λέξη για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Σήμαινε λιγότερες συντάξεις, μισθούς και δικαιώματα» συµπλήρωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ (την οποία οδηγούν Βορίδης, Σαμαράς και Γεωργιάδης, όπως είπε) αλλά και στην ακροδεξιά, κατατάσσοντάς τες σε αυτούς που έμαθαν κάτι από την κρίση: Τι; «Ότι στα προβλήματα που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση μπορούν να έχουν παρέμβαση, προσεγγίζοντας τη λαϊκή βάση της Αριστεράς. ∆είτε πώς προσέγγισαν ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, που πήγαν προς τη Λεπέν στη Γαλλία, προς το Brexit στην Αγγλία, ή ψήφισαν Σαλβίνι στην Ιταλία. Δεξιοί και ακροδεξιοί νιώθουν ότι ήρθε η σειρά τους να ξαναφτιάξουν μια συμμαχία πάνω στον ρατσισμό, τον σεξισμό, όχι όμως χτυπώντας τον φιλελευθερισμό.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια -ακόμα και χωρίς την πλήρη συμφωνία των δανειστών- αλλά και να αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα, ώστε να ανταλλάξει το χρέος µε άλλο που θα έχει μικρότερο επιτόκιο.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθάει τον κόσμο να ξεπληρώσει τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις τράπεζες να ανακουφιστούν από αυτά.

«Σε μεγάλο βαθμό ακούμε τις απόψεις των θεσμών για το θέμα, αλλά διατηρούμε τη δυνατότητα να διαφωνήσουμε και σε 2-3 σημεία. Θα υπάρξει το νομοσχέδιο και κατόπιν θα δούμε πώς θα συνεχίσουµε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απάντησε θετικά και στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ. Για τις τράπεζες μάλιστα, για τις οποίες το -πολυπληθές- κοινό ρωτούσε γιατί πρέπει να τις ξανασώσουμε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεφύλασσε και ένα ανέκδοτο: «Μια παλιά αριστερή καθηγήτρια στην Αγγλία έλεγε ότι το µόνο χειρότερο από το να σε εκμεταλλεύεται ο καπιταλισμός είναι να µη σε εκμεταλλεύεται. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι είσαι άνεργος κ.λπ. Αντίστοιχα, το µόνο χειρότερο από το να σώσεις τις τράπεζες είναι να μην τις σώσεις και να καταρρεύσουν».Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ