Στη Βουλή η δικογραφία για το «rebate» των φαρμακευτικών – Σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες «σκόνταψε» η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

Της Άννας Κανδύλη

Σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών πρόσωπων «σκόνταψε» η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση που αφορά τις επιστροφές (rebate) λόγω αυξημένων πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς το Δημόσιο την περιοδο 2006 έως 2010.

Η δικογραφία, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, διαβιβάζεται στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αφορά τρία πολιτικά πρόσωπα. Ο ένας εξ αυτών έχει προγενέστερη εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, ενώ οι άλλοι δύο διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Δεν εισπράχθηκαν

Η «προβληματική» επιστροφή (rebate) αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση Novartis που απεστάλλει πριν λίγες ημέρες στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας πριν λίγες ημέρες, την περίοδο 2006-2010 το κράτος δεν προχώρησε στην είσπραξη του ποσού του rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την Έφη Αχτσιόγλου να κάνει λόγο για μη σύννομες διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη για το rebate την εν λόγω περίοδο βάρυνε τις ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Πλέον, όμως, είναι αρμόδιοτητας Υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ.

«Πρόκειται για ζημία του δημοσίου που υπολογίζεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσό εντοπίζεται την περίοδο 2006-2007.

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών, σύμφωνα με το πόρισμα, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατ. ευρώ», όπως είπε η υπουργός Εργασίας, και συγκεκριμένα πρόκειται:

  • Για το 2006 και το 2007, περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2009, υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2010, υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ