• Απάντηση Κατρούγκαλου στην Τουρκία: Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αξιοπρέπεια των λαών - ΒΙΝΤΕΟ

  1:00 μμ, Τρίτη 19 Μάρ 2019 1:00 μμ, Τρίτη 19 Μάρ 2019

  «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αξιοπρέπεια των λαών. Αυτά είναι αδιαμφισβήτητα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση που υπάρχει τελευταία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τις αναφορές της Τουρκικής πλευράς περί «γκιαούρηδων».

  Ο κ. Κατρούγκαλος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και έκανε λόγο για πολυδιάστατη συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στο επίκεντρο.

  Στις 9:00 το πρωί ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

  Για απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συνάντηση που είχε με κ. Κατρούγκαλο. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο ως ΥΠΕΞ της Ελλάδας. «Συνεννόηση και απόλυτος συντονισμός των κυβερνήσεών μας» πρόσθεσε.

  Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

  Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη σημαντική Σύνοδο Τριμερούς Συνεργασίας με το Ισραήλ, παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπεό.

  «Θα ζητήσω από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να ακούσω πιο συγκεκριμένες απόψεις, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της άλλης πλευράς, ως προς το πώς σκέφτεται την αντικατάσταση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων με ένα μηχανισμό, στον οποίο δεν θα επαναλαμβάνονται τα αποικιακά και αντίθετα στο διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά, του προηγούμενου νομικού καθεστώτος», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν στην Τουρκία, όπου ο `Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντήσει μεθαύριο Πέμπτη τον κ. Τσαβούσογλου.

  «Τα μηνύματα θα είναι συγκεκριμένα και θα είναι και ως προς την ουσία και ως προς τη διαδικασία», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

  Υπογράμμισε πως «θέλουμε να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Θέλουμε να λυθεί όχι αύριο. Χθες θα θέλαμε να έχει λυθεί. Και για να γίνει αυτό που θέλουμε πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με ειλικρίνεια και να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο επίπεδο της διεθνούς διάστασης του Κυπριακού».

  «Εν πάση περιπτώσει να ξεκινήσει μια συζήτηση προπαρασκευαστική, άτυπη στην αρχή, ούτως ώστε να υπάρχει μια πρόοδος που θα μας επιτρέψει όταν ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις να αξιοποιήσουμε όλη την πρόοδο που έχει γίνει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και ειδικά στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο ‘Έλληνας ΥΠΕΞ.

  «Δεν είναι στόχος μας να συνομιλούμε για χάριν των συνομιλιών. Θέλουμε ουσιαστικές και στοχευμένες συνομιλίες που θα δύναται να φέρουν θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

  Ακολούθως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

  Πηγή: sigmalive.com, ΕΡΤ1

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα